Alleen maar een renteverhoging door de ECB om de inflatie te beteugelen zal helaas niet bestaan

\"\"

Het aanpakken van de recordinflatie in de eurozone alleen door middel van monetair beleid zou de samenleving heel wat kunnen kosten, zo zei gisteren een hoge functionaris van de Europese Centrale Bank. Hij drong er bij de regeringen van de Europese landen op aan een deel van de financiële last te dragen om de huishoudens te beschermen tegen stijgende prijzen.

Een groot deel van de stijging van de inflatie, die nu meer dan drie keer de doelstelling van 2% van de ECB bedraagt, is te wijten aan geopolitieke factoren buiten de invloed van centrale bankiers, zei directielid Fabio Panetta woensdag in een toespraak in Cassino, Italië.

Hij riep op tot een \”coherente fiscale en monetaire beleidsstrategie\” als een minder schadelijke manier om de prijzen te temmen, en suggereerde dat verlagingen van indirecte belastingen of grotere overdrachten aan de meest kwetsbaren de effecten van (onder andere) de energiepiek zouden verzachten.

ECB-president Christine Lagarde steunt ook de gerichte hulp van regeringen, die al tientallen miljarden euro\’s hebben uitgegeven om de kosten van levensonderhoud te verminderen.

\”Alleen het monetair beleid aanpakken om de inflatie op korte termijn terug te dringen, zou extreem kostbaar zijn\”, zei Panetta. “Een verkrapping van het monetair beleid zou geen directe invloed hebben op de geïmporteerde energie- en voedselprijzen, die worden aangedreven door mondiale factoren en nu dus ook door de oorlog. In plaats daarvan zouden we de binnenlandse vraag massaal moeten onderdrukken om de inflatie terug te dringen.”

Hij krijgt daarbij de steun van ECB-hoofdeconoom Philip Lane wat betreft de aard van de prijsschok. \”Er is een verschil tussen een binnenlandse inflatieomgeving en een scenario waarin veel van de inflatie in wezen wordt geïmporteerd\”, zei hij, herhalend dat de beleidsmakers bereid moeten zijn om in beide richtingen te bewegen, afhankelijk van hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt.

Hoewel de ECB de stimuleringsmaatregelen versneld afbouwt, blijft er onenigheid bestaan over wanneer de rente moet worden verhoogd. Nu de Federal Reserve en de Bank of England dat al doen, zetten de markten in op verhogingen met telkens een  kwart punt door de ECB in september, december, januari en maart.