Een druppel (olie) extra in de emmer zal het verschil niet maken

\"\"

Om de benzineprijzen te helpen verlagen, is Biden van plan om 1 miljoen vaten ruwe olie per dag vrij te geven uit de Strategic Petroleum Reserve, zeg maar de Amerikaanse strategische reserves. Maar dat zal helemaal niets opleveren om de situatie op de markt te normaliseren en meer bepaald om onderstaande redenen.

De VS gebruiken ongeveer 20 miljoen vaten olie per dag. Dus de vrijgave van 1 miljoen vaten uit de reserve voegt slechts ongeveer 5% toe aan de beschikbare voorraad. Maar het voegt niet echt iets toe aan het aanbod, omdat importeurs gewoon de import zullen verminderen of binnenlandse boormachines (schaalolie!) de output zullen verminderen om in evenwicht te komen met het extra aanbod aan olie.

Er was nooit een olietekort in de VS, dus het toevoegen van een nieuwe oliebron lost een tekort dat nooit heeft bestaan ​​niet op. Het zorgt er gewoon voor dat wat olie wordt door verkocht aan andere kopers.

De prijs van een vat ruwe olie wordt voornamelijk bepaald op termijnbeurzen in Londen en New York. Die markten richten zich op een breed scala aan marktvariabelen, waarvan het vrijmaken van de reserves er slechts één is.

De wereldwijde productie bedraagt ongeveer 92 miljoen vaten per dag, dus de toevoeging van de Amerikaanse reserve is slechts 1,08% van de totale productie. Dat is nauwelijks genoeg om de wereldprijs op de een of andere manier te beïnvloeden.

Een goedkope politieke stunt

Het is ook zo dat Amerikaanse raffinaderijen niet zijn ingesteld om het type olie uit de strategische reserves te verwerken zonder significante wijzigingen die tijd vergen. Kortom, de olie uit de reserve wordt niet gemakkelijk omgezet in geraffineerd product en zal dus slechts een minimale impact hebben op de gasprijzen in de detailhandel.

Ten slotte is de Strategische Petroleumreserve bedoeld om strategisch te zijn. Het is geen hulpmiddel voor prijsmanipulatie op korte termijn; het is bedoeld om de VS een kussen te geven in het geval van een oorlog of natuurramp die de VS zelf rechtstreeks treft.

Het vrijgeven van de reserves zal het kussen verminderen en de VS kwetsbaarder maken voor een echte ramp. De vrijgave uit de reserve heeft geen invloed op de prijs aan de pomp, heeft geen invloed op de wereldprijs en vermindert bovendien de Amerikaanse slagkracht. Het is dus eigenlijk alleen maar een goedkope en gevaarlijke publiciteitsstunt.

Het komt erop neer dat er praktisch maar één manier is voor de Fed om de inflatie te stoppen. Dat is door de rentetarieven te verhogen totdat ze een recessie veroorzaken. Het is een terechte vraag of het middel (recessie) erger is dan de kwaal (inflatie). Uiteindelijk kunnen we zelfs zowel inflatie als recessie krijgen. Overheden over de hele wereld en grote institutionele beleggers slaan goud in. Daarom raad ik aan om wat goud te bemachtigen als je dat nog niet hebt gedaan. Wanneer de paniek toeslaat, zal de vraag exploderen en zullen de voorraden aan goud verdwijnen als sneeuw voor de zon.