VanEck ziet extreem scenario mogelijk waarin goud naar $ 31.000 gaat en naar Bitcoin $ 1,3 miljoen

\"\"

De oorlog van Rusland in Oekraïne heeft geleid tot wat sommige economen zien als onherroepelijke verschuivingen in het geopolitieke landschap. Er worden duidelijke lijnen getrokken tussen bondgenoten en tegenstanders, lijnen die niet gemakkelijk ongedaan zullen worden gemaakt.

De fondsbeheerders bij VanEck hebben gekeken naar de invloed van deze nieuwe realiteit op de financiële markten. Natalia Gurushina en Eric Fine, de auteurs van het rapport, zien een aanzienlijk potentieel weggelegd voor zowel Bitcoin als goud.

\”Het komt erop neer dat het potentieel voor goud en Bitcoin erg groot is. De goudprijs kan doorstijgen tot $ 31.000 per ounce en potentiële Bitcoin-prijzen van ongeveer $ 1.300.000 per munt zijn mogelijk\”, zeiden de analisten in hun rapport. \”Edelmetalen zijn de oorspronkelijke reservevaluta, maar cryptocurrencies zijn een mogelijk substituut.\”

Gurushina en Fine merkten op dat dit de eerste keer in de recente geschiedenis is dat er significante economische sancties zijn opgelegd aan een wereldmacht.

\”Er is iets groots gebeurd en we proberen de impact ervan te kwantificeren\”, aldus de analisten. \”China kijkt en ziet een VS/Eurozone/Japan die \’nucleair\’ is gegaan in zijn economische oorlog met Rusland. \’Verhalen\’ over de toekomst van het geld zijn interessant maar als men het ermee eens is dat dit een potentieel nieuw paradigma is, is een poging tot kwantificering nodig is. De wereld heeft met andere woorden behoefte aan getallen.

VanEck ontwikkelde zijn prijsscenario\’s voor goud en bitcoin door de huidige goudreserves te vergelijken met de wereldwijde geldhoeveelheden M0 en M2. De vermogensbeheerder merkte op dat er veel centrale banken zijn die geen goud aanhouden. De impliciete prijs van goud in Japan zou bijvoorbeeld bijna $ 200.000 zijn. Voor het Verenigd Koninkrijk zou de impliciete goudprijs meer dan $ 133.000 bedragen.

\”Japan heeft veel geld en heel weinig goud\”, aldus de analisten. Het VK is een andere ontwikkelde markt (DM) met zeer lage goudreserves in verhouding tot de monetaire verplichtingen. China\’s goudreserves lijken ook laag in verhouding tot hun verplichtingen.\”

Met dezelfde berekeningen op basis van de wereldwijde M0-geldhoeveelheid, ziet VanEck dus een extreme Bitcoin-prijs van $ 1,3 miljoen mogelijk. Tegelijkertijd, op basis van de wereldwijde M2-geldhoeveelheid, springt de raming voor Bitcoin zelfs naar $ 4,8 miljoen.

Hoewel Bitcoin aanzienlijk meer opwaarts potentieel heeft dan goud, zei VanEck dat centrale banken waarschijnlijk het edelmetaal verkiezen boven de digitale valuta. \”Onze mening op dit moment is dat goud het gemakkelijkst te hanteren is voor centrale banken\”, zeiden de analisten.

Gurushina en Fine herhaalden verschillende keren in het rapport dat hun vooruitzichten gebaseerd zijn op extreme scenario\’s om een ​​startpunt en een discussie over de evolutie van reservevaluta\’s vast te stellen.

\”We zijn van mening dat de meeste beleggers verwachtingswaardekaders zullen en moeten gebruiken om deze cijfers praktisch te maken. Een belegger die bijvoorbeeld een kans van 10% ziet dat goud de reserveactiva wordt, zou kunnen zeggen dat onze \”extreme scenario\”-prijs van $ 31.000 per ounce een praktisch koersdoel van $ 3.100 per ounce veronderstelt. Wat een belangrijk opwaarts potentieel biedt ten opzichte van de huidige prijzen\”, aldus de analisten.