Poetin is er rechtstreeks oorzaak van dat de oogst van Oekraïne kan worden gehalveerd

\"\"

Oekraïne is een van \’s werelds grootste exporteurs van maïs, zonnebloemolie en tarwe. Verstoringen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne hebben de vrees aangewakkerd dat het door oorlog verscheurde land dit jaar een daling van de oogst met 50% zou kunnen meemaken, aldus Bloomberg.

Uit voorspellingsgegevens van landbouwexpert UkrAgroConsult blijkt dat de maïsproductie in Oekraïne zou kunnen uitkomen op minder dan 20 miljoen ton, of ongeveer de helft van de 41 miljoen ton van vorig jaar.

De pessimistische vooruitzichten van UkrAgroConsult volgen op enorme productieonzekerheden, aangezien de boeren te maken hebben met tekorten aan diesel en kunstmest en gebombardeerde infrastructuur.

De vooruitzichten van twee andere op de agrarische sector gerichte bedrijven klinken niet zo somber. Onderzoeksbureau SovEcon aan de Zwarte Zee verwacht dat de Oekraïense maïsoogst in 2022 27,7 miljoen ton zal bedragen en de prognose van Barva Invest gaat uit van 29,5 miljoen ton. Beide cijfers liggen niettemin duidelijk onder het niveau van 2021.

Bij Maxigrain waarschuwde analiste Elena Neroba dat als de boeren geen diesel hebben, ze geen enorme oppervlakten kunnen beplanten. Sommige boeren hebben nog steeds geen toegang tot zaden en meststoffen. Zelfs als ze er al voor hebben betaald, werkt de leveringsketen niet zo goed als ze dat zou moeten doen\”, aldus Neroba.

Ongeacht in welke mate het conflict de output beïnvloedt, zijn de wereldwijde voedselprijzen nog nooit zo snel gestegen en zijn ze nog nooit zo hoog geweest.

In maart stegen de wereldwijde voedselprijzen met een verbluffende 12,64% en dat is bijna het dubbele van de vorige recordstijging op maandbasis. De prijzen hebben het niveau overschreden dat werd opgetekend tijdens de inflatierellen van 2010/11, die bekend werden als de Arabische lente. Als we de exportcijfers opsplitsen, produceerde Oekraïne 49,6% van de wereldwijde zonnebloemolie, 15,3% van de wereldwijde maïs, 12,6% van de wereldwijde gerst en ongeveer 10% van de wereldwijde tarwe.