Uitverkoop Amerikaanse staatsobligaties lijkt niet te stoppen

\"\"

De meedogenloze uitverkoop in Treasuries gaat deze week onverminderd door en dreigt een resoluut einde te maken aan de vier decennia durende bull-markt in obligaties, althans volgens één belangrijke maatstaf.

De benchmark10-jaarsrente steeg tot boven de 2,80% en dat is meteen het hoogste punt sinds december 2018, aangezien de beleggers er steeds zekerder van zijn dat de Federal Reserve het tempo van de verkrapping zal opvoeren om de inflatie te beteugelen. Analisten van zowel JPMorgan Asset Management als MUFG Securities Americas zeggen dat de rendementen op de 10-jarige Treasury tot boven de 3% kunnen stijgen.

\”Dit is de nieuwe realiteit voor de obligatiemarkt na een aantal bijzonder goede jaren voor obligatiebeleggers. De rendementen kunnen nergens anders heen dan stijgen nadat ze jarenlang kunstmatig zijn onderdrukt\”, zegt Stephen Miller, investeringsadviseur bij GSFM, een onderdeel van het Canadese CI Financial Corp., die de stijging ziet verder gaan tot 3,5%. \”De Fed is traag in het herkennen dat de inflatie eraan komt, de markt is traag in het herkennen dat de inflatie echt uit de fles is en we zijn nu de opgelopen achterstand aan het inhalen.\”

Een Bloomberg-meter die het totale rendement in Treasuries meet, is dit jaar met bijna 8% gedaald en is op weg naar de grootste jaarlijkse daling sinds ten minste 1973, naarmate de verwachting voor renteverhogingen toeneemt. Swapshandelaren rekenen op een verhoging met meer dan 220 basispunten voor de rest van het jaar, wat aangeeft dat de Fed de komende twee bijeenkomsten telkens met een half procentpunt zou kunnen verkrappen.

De koersdaling bij de Treasuries leidt tot een wereldwijde uitverkoop van obligaties naarmate de vrees voor renteverhogingen steeds meer centraal kopt te staan.

De uitverkoop van Amerikaanse obligaties deed zich ook gevoelen op andere markten, zodat ook de Australische en Nieuw-Zeelandse rentes stegen.