Wereldmarkten voelen dezelfde pijn als in 2018 (en toen moest de Fed passen)

\"\"

De feel good dagen voor de wereldmarkten die we eind maart zagen, lijken definitief voorbij.

Alles daalt in koers, van aandelen tot obligaties, en olie heeft zich teruggetrokken van bijna records – in een gezamenlijke uitverkoop van activa met echo\’s van de crisis die we eind oktober 2018 beleefden.

De schuld ligt bij de Federal Reserve die vast van plan is de rente fors op te trekken om de ergste inflatie in vier decennia terug te dringen, zelfs als dat de economische groei bedreigt. In tegenstelling tot vier jaar geleden, toen voorzitter Jerome Powell te maken kreeg met een marktevolutie die hem uiteindelijk zouden dwingen het beleid terug te draaien, kregen beleggers de afgelopen weken van de ene Fed-functionaris na de andere te horen dat de rente veel sneller dan verwacht omhoog moet.

Nu de monetaire steun snel terugloopt en de recessierisico\’s toenemen, gooien steeds meer beleggers de handdoek in de ring. Aandelen van bedrijven die bestand zijn tegen een economische vertraging, zoals de gezondheidszorg, zijn weer in het voordeel op de beurs. Idem voor dividend betalende aandelen. Ondertussen stijgt de vraag naar hedging op de optiemarkten.

De gemeenschappelijke noemer is in elk geval de angst voor een recessie, die het besef van stijgende rentetarieven heeft verdrongen\”, zegt Robert DeLucia, senior economisch adviseur bij Empower, een pensioenservicebedrijf. \”We zien een stormloop naar defensieve aandelen en een afkeer van economisch gevoelige aandelen.\”

Momenteel domineren sectoren zeep-, drank- en voedingsfabrikanten, medicijnfabrikanten en nutsbedrijven de lijst met winnaars in de S&P 500. Onderaan staan ​​chipproducenten en rederijen – bedrijven waarvan de winstvooruitzichten nauw verbonden zijn met de economie. Alles bij elkaar is de Dow Jones als \’s werelds meest bekeken referentie-index deze maand 2,6% gedaald, inclusief een daling van 1,7% op maandag.

Nu de Fed vast hangt in wat naar verwachting de meest agressieve verkrappingscyclus sinds 1994 zal zijn, weerklinken de waarschuwingen voor een recessie steeds luider. In een rapport eerder deze maand zeiden de strategen van Deutsche Bank AG, Binky Chadha en Parag Thatte, dat ze verwachten dat de S&P 500 eind 2023 van piek naar dal met 20% zal zijn gedaald, wat zal samenvallen met een serieuze economische afkoeling.

Toch is er op dit moment weinig bewijs voor een recessie. De arbeidsmarkt is booming, de consumentenfinanciering ziet er gezond uit en de bedrijfsplannen voor kapitaaluitgaven blijven robuust. Dus of de laatste vlucht naar veiligheidsaandelen een angst is voor groei of een angst voor waardering staat nog steeds ter discussie. Maar wat zeker is, is het feit dat de hawkishness van de Fed nog steeds het vermogen heeft om de markten op stelten te zetten.

De recente koersdaling op de beurs werd ondersteund door de onthullingen van de Fed dat de inkrimping van de balans van de centrale bank eerder zou beginnen en zich sneller zou ontvouwen dan sommige marktdeelnemers hadden verwacht. Het bericht, afgelopen dinsdag voor het eerst de wereld ingestuurd door Fed-gouverneur Lael Brainard, werd nog versterkt door de notulen van de vergadering van het Federal Open Market Committee van maart.