Lockdown weegt op de Chinese vraag naar gouden sieraden

\"\"

Volgens het in Londen gevestigde adviesbureau Metals Focus kan het enkele maanden duren alvorens de vraag naar gouden sieraden in China, vraag die getroffen is door lockdowns in grote steden en door zorgen over de verspreiding van COVID, zich herstelt. Juweliers zijn gesloten in de provincies en districten die op slot zijn, hoewel winkels in regio’s zonder lockdown maar met kleine uitbraken normaal werken, zei algemeen directeur Philip Newman, verwijzend naar feedback ontvangen van collega\’s in Hong Kong en Shanghai.

Tegenover het wegvallen van deze vraag staat een toename van de vraag van de kant van trackers. Op de beurs verhandelde fondsen voegden 176.458 troy ounce goud toe aan hun portefeuille, wat de netto-aankopen dit jaar op 8,06 miljoen ounce bracht, volgens gegevens verzameld door Bloomberg. De aankopen waren goed voor een totaal bedrag van $ 339,8 miljoen tegen de laatste spotprijs. De totale hoeveelheid goud in bezit van ETF\’s steeg dit jaar met 8,2% tot 105,9 miljoen ounces, het hoogste niveau sinds 18 februari 2021.

Het slechtst presterende edelmetaal voor de week was platina, met een daling van 1,21%. In wat misschien een tweesnijdend zwaard is, zou de productie van nikkel en koper van Zuid-Afrikaanse platinamijnen de komende 20 jaar met maar liefst 40% kunnen toenemen, volgens RMB Morgan Stanley. Wat ten koste zou gaan van de productie van platina. Maar voorlopig is meer dan voldoende platina op de markt. De mijnbouwbedrijven hebben momenteel zelfs onvoldoende fabriekscapaciteit om de aangeboden hoeveelheid platina te verwerken.