Wereldwijd tekort aan kunstmest betekent dat er in 2022 veel minder voedsel zal worden verbouwd

\"\"

De experts benadrukken dat een wereldwijd tekort aan kunstmest kan leiden tot verschrikkelijke hongersnoden over de hele wereld. Op dit moment eten we hoofdzakelijk nog steeds voedsel dat in 2021 is geproduceerd. Maar tegen het einde van het jaar zullen we in belangrijke mate voedsel eten dat in 2022 is geproduceerd.

Helaas voor ons allemaal lijkt het erop dat een gebrek aan kunstmest ervoor zal zorgen dat er in 2022 veel minder voedsel wordt verbouwd dan oorspronkelijk werd verwacht. Dankzij een ongekende explosie van de energieprijzen hadden we al voor de oorlog in Oekraïne uitbrak te maken met een mestcrisis, maar nu heeft die oorlog de zaken nog verergerd.

Onder normale omstandigheden komt een groot deel van de kunstmest in de wereld uit Rusland, Wit-Rusland of Oekraïne.     Een tekort aan kunstmest heeft de bezorgdheid vergroot over de impact van de oorlog in Oekraïne op de prijs van en op de schaarste aan bepaalde basisvoedingsmiddelen.

Gecombineerd zijn Rusland en Wit-Rusland samen volgens Morgan Stanley goed voor ongeveer 40% van de wereldexport van potas. De Russische export werd zwaar getroffen door de sancties en daarnaast riep een grote Wit-Russische producent in februari overmacht in als verklaring dat hij zijn contracten niet zou kunnen nakomen.

Rusland exporteerde ook 11% van \’s werelds ureum en 48% van het ammoniumnitraat. Rusland en Oekraïne exporteren samen 28% van de meststoffen gemaakt van stikstof en fosfor volgens Morgan Stanley. Het wereldwijde voedseltekort is zowel in 2020 als in 2021 aanzienlijk gestegen, maar waar we de komende maanden mee te maken krijgen, zal totaal anders zijn dan alles wat we in het verleden hebben meegemaakt.

Een grondstoffenexpert die door CNBC werd geïnterviewd, is zelfs extreem pessimistisch over wat ons te wachten staat. \”Dit alles samen geeft een dubbele klap, zo niet een driedubbele klap aan de voedselketen\”, zegt Bart Melek, global head of commodity strategy bij TD Securities. \”We hebben geopolitieke risico\’s, hogere inputkosten plus nog eens tekorten op de markt. Zoiets hebben we nog niet eerder gezien”.

Sinds begin 2021 zijn sommige kunstmestprijzen meer dan verdubbeld in prijs en sommige prijzen zijn zelfs meer dan verdrievoudigd. Melek zei bijvoorbeeld dat de in Vancouver verhandelde potas begin 2021 ongeveer $ 210 per metrische ton kostte en nu wordt gewaardeerd op $ 565. Hij voegde eraan toe dat ureum voor levering aan het Midden-Oosten begin 2021 op $ 268 per metrische ton werd verhandeld op de Chicago Board of Trade en dinsdag werd gewaardeerd op $ 887,50.

En in sommige delen van de wereld is het nog erger.

In Peru zijn de kunstmestprijzen bijna verviervoudigd. De wereldwijde schaarste aan kunstmest die is verergerd door de Russische invasie van Oekraïne, brengt de rijstproductie in Peru in gevaar. Rijst is een hoofdbestanddeel van de voeding voor tientallen miljoenen mensen.

Volgens de Peruvian Association of Rice Producers zijn de prijzen van de voedingsstof ureum bijna verviervoudigd door schaarste in het aanbod, wat de kosteninflatie voor telers heeft vergroot. Veel boeren in Peru kunnen dit jaar helemaal geen gewassen verbouwen.

Over de hele wereld zal in 2022 veel minder kunstmest worden gebruikt en dat betekent ook dat er veel minder voedsel wordt verbouwd. Er zullen hongersnoden zijn, en een expert waarschuwt zelfs dat voedselschaarste mensen in de lagere inkomensklasse in Europa en Noord-Amerika zal raken” …

Maar zolang je een behoorlijk inkomen hebt, kun je de komende maanden nog steeds naar de winkel om eten te kopen.

Het kan je alleen veel meer kosten.