Welk factoren zijn momenteel van invloed op de goudprijs?

\"\"

De goudprijs wordt momenteel beïnvloed door drie primaire factoren: inflatie, de oorlog in Oekraïne en ten slotte de verklaringen en de acties van de Federal Reserve. De marktdeelnemers zijn vooral gefocust op de effecten van stijgende inflatieniveaus en de oorlog tegen Oekraïne, wat een optimistisch marktsentiment voor het kostbare gele metaal oplevert.

Hoewel de verklaringen en de acties van de Federal Reserve tot dusver elke te sterke opwaartse beweging hebben ingeperkt, blijft goud dit jaar in waarde stijgen. In de loop van deze week werd afgevlagd op $ 1.980 per troy ounce, zodat de kaap van $ 2.000 in het vizier is gekomen.

De president van de Chicago Federal Reserve Bank, Charles Evans, verklaarde dat hij er niet tegen zou zijn dat de rentetarieven tegen het einde van het jaar zouden stijgen naar een meer neutraal standpunt tussen 2,25% en 2,5%. Dit kan alleen worden bereikt wanneer de Federal Reserve tijdens twee van de resterende FOMC-vergaderingen dit jaar de rente met ½% verhoogt.

Charles Evans zei in een speech voor de economische club in Detroit: \”Vijftig basispunten is minstens het overwegen waard; misschien is het zelfs zeer waarschijnlijk dat 2x met 0,50% wordt gewerkt. Zeker wanneer je tegen december neutraal wilt zijn.\”

De belangrijkste reden dat goud hoger blijft handelen ondanks een veel agressievere Federal Reserve op de achtergrond, is het huidige inflatieniveau en de oorlog in Oekraïne.

Gecombineerd zorgen de aanhoudende versnelling van de inflatiedruk in de Verenigde Staten en de oorlog in Oekraïne ervoor dat de druk op de goudprijs als gevolg van de verklaringen en de acties van de Federal Reserve wordt gecompenseerd. Gezamenlijk zijn deze drie krachten, Oekraïne, inflatie en de Federal Reserve, de afgelopen maanden de belangrijkste bronnen van invloed geweest op de goudprijs.

Het lijkt er echter op dat de oorlog in Oekraïne en de stijging van de inflatie de goudprijs hoger doen stijgen dan het negatieve of bearish marktsentiment gecreëerd door de Federal Reserve het gele metaal kunnen afremmen, terwijl deze laatste haar actie voortzet om de rentetarieven te normaliseren in een poging om het drastisch hogere niveau van inflatie terug te dringen.