Rusland heeft zijn dollarreserves afgebouwd voordat het Oekraïne binnenviel

\"\"

De Russische centrale bank verklaarde manhaftig dat ze haar reserves van Amerikaanse dollars nog verder had teruggeschroefd voordat ze Oekraïne binnenviel in februari, eraan toevoegend dat ze genoeg yuans en goud in reserve heeft en dit ondanks de impact van westerse sancties.

Gouverneur van de Russische centrale bank, Elvira Nabiullina, meldde dit in haar jaarverslag aan het parlement. \”Vandaag de dag, hoewel westerse landen onze reserves in hun valuta hebben bevroren, heeft Rusland nog steeds voldoende reserves in goud en Chinese yuan\”, zei Nabiullina.

Volgens de gegevens heeft de centrale bank haar aandeel in Amerikaanse dollars in reserves per 1 januari 2022 teruggebracht tot 10,9%. Dit is minder dan de 21,2% die een jaar eerder werd gemeld.

Ondertussen steeg het bezit in yuan van 12,8% naar 17,1% en het bezit in euro\’s van 29,2% naar 33,9%. Het aandeel van goud in de reserves daalde van 23,3% naar 21,5%.

Het Westen voerde sancties in tegen Rusland als reactie op de invasie van Oekraïne op 24 februari, waaronder limieten voor de reserves van de Russische centrale bank. Hierdoor is ongeveer de helft van Ruslands 642 miljard dollar aan reserves bevroren.

Nabiullina merkte op dat economische pijn te verwachten is, maar ze schatte de kansen op een eventueel herstel tevens hoog in.

\”Aangezien het aanpassingsproces aan de nieuwe omstandigheden ingewikkeld is, zal het onvermijdelijk leiden tot een daling van het BBP, maar de Russische economie zal in staat zijn om terug te keren naar het groeipad, de productie te verhogen, nieuwe banen te creëren en de binnenlandse investeringen te verhogen\”, zei ze. zei in het rapport. \”Financiële stabiliteit en een voorspelde dalende inflatie in de tweede helft van 2022 zijn hiervoor de belangrijkste voorwaarden en de Bank of Russia zal alle passende maatregelen nemen om dit te bereiken.\”

Een jaar geleden kondigde de Russische centrale bank aan dat de waarde van Russisch goud in haar forexreserves voor het eerst de Amerikaanse dollarposities had overtroffen, wat allemaal deel uitmaakt van Ruslands meerjarige de-dollariseringsplan.