Turkije houdt de rentetarieven ongewijzigd terwijl stabiele lira helpt om tijd te kopen

Turkije hield de rentetarieven voor de vierde achtereenvolgende maand onveranderd ondanks een stijging van de inflatie tot meer dan 60%. Het Monetary Policy Committee hield zijn benchmark rente donderdag op 14%, zoals trouwens was voorspeld door alle door Bloomberg ondervraagde analisten. Waaardoor dus de pauze in de serie renteverlagingen wordt verlengd.

Het besluit weerspiegelt een riskante evenwichtsoefening die afhangt van het zo lang mogelijk stabiel houden van de Turkse valuta met maatregelen zoals de verkoop van buitenlandse valuta door staatsbanken en een kostbaar programma om spaarders te beschermen tegen zwakte van de lira.

De toenemende handelsonevenwichtigheden en de meest negatieve leenkosten ter wereld, gecorrigeerd voor de gestegen prijzen, hebben de Turkse economie met een omvang van 800 miljard dollar steeds kwetsbaarder gemaakt in een tijd van intensivering van de wereldwijde verkrapping door de centrale banken onder leiding van de Amerikaanse Federal Reserve.

De Turkse beleidsmakers zeiden in de toelichting op het besluit van donderdag dat ze de lopende rekening van het land in de gaten hielden, aangezien hogere energieprijzen de handelskloof vergroten.

Onder druk van president Recep Tayyip Erdogan werden de rentevoeten in Turkije verlaagd in plaats van verhoogd, wat nochtans zou moeten om de inflatie te bestrijden. Inflatie wordt namelijk bestreden door hogere rentevoeten. Centrale banken over de hele wereld verhogen inderdaad hun rentetarieven om de inflatie te bestrijden, te midden van de risico\’s van de Russische invasie van Oekraïne en de toenemende verstoringen van de toeleveringsketen.

Een enigszins stabielere lira in de afgelopen maanden heeft de naald inflatiedruk nauwelijks verlicht. De inflatie steeg in maart naar een nieuw hoogtepunt in twee decennia van meer dan 61% ten opzichte van een jaar eerder. Minister van Financiën Nureddin Nebati verwacht nu dat de prijsgroei vanaf december zal afnemen – na eerder te hebben voorspeld dat de inflatie in april zou kunnen pieken en vervolgens te verwachten dat het vanaf deze zomer zal vertragen.

De argumenten van de centrale bank om haar besluit van donderdag te rechtvaardigen klinken niet bijzonder overtuigend in de oren van al die economen die aan universiteiten hebben geleerd dat om de controle over de stijgende inflatie te herwinnen een centrale bank de rente moet verhogen\”, zei Piotr Matys, een analist bij InTouch Capital Markets Ltd.