De globalisering is dood en dat zal leiden tot hogere goudprijzen (want goud is dol op stagflatie)

\"\"

De Russische oorlog in Oekraïne heeft het geopolitieke landschap fundamenteel veranderd. Volgens een marktanalist is de globalisering dood en dat zal een positieve omgeving voor goud creëren. In een recent telefonisch interview zei Robert Minter, directeur van ETF Investment Strategy bij ABRDN, dat zelfs als Rusland de invasie van Oekraïne stopzet het onwaarschijnlijk is dat de globaliseringstrends terug zullen keren naar het piekniveau van een paar jaar geleden. Dit zal onvermijdelijk leiden tot hogere prijzen voor afgewerkte goederen, waardoor de inflatiedruk in de nabije toekomst hoog zal blijven.

Goud kan alleen maar hoger gaan omdat inflatie een vast onderdeel van de wereldeconomie dreigt te worden, zei Minter. De opmerkingen werden gelanceerd op een moment de goudprijs worstelt in een nieuw consolidatiekanaal met steun op $1.900 per ounce en weerstand rond $1.950 per ounce.

Hoewel de globalisering slechts enkele jaren geleden een hoogtepunt bereikte, zei Minter dat het conflict in Oost-Europa duidelijke scheidslijnen heeft getrokken tussen bondgenoten en tegenstanders en dat naties nu zo snel mogelijk werken aan de ontwikkeling van hun eigen binnenlandse toeleveringsketens en toegang tot grondstoffen.

Vorige week ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoerend bevel met behulp van de Defense Production Act uit het Koude Oorlog-tijdperk om de toevoer van kritieke metalen, waaronder batterijmetalen, te vergroten.

Biden kondigde ook aan dat hij de komende zes maanden 1 miljoen vaten olie uit de strategische reserves van het land zou vrijgeven om de benzineprijzen te helpen verlagen naarmate de binnenlandse productie aantrekt.

Minter voegde eraan toe dat landen over de hele wereld de binnenlandse productie van grondstoffen verhogen om zichzelf te isoleren van een grondstoffenmarkt waar de strijd voor bevoorrading op het scherp van de snede zal worden gevoerd.

\”We bevinden ons nu in een tijdperk waarin iedereen zijn grondstoffen bij wijze van spreken wil nationaliseren\”, zei Minter. \”China heeft altijd de toevoerlijnen op slot gehouden en dat zal uiteraard nu niet veranderen. Maar je kunt zien dat Europa en de VS het nu ook doen, voor sleuteltechnologieën, batterijen en hernieuwbare energiebronnen. Ze proberen de levering van deze kritieke materialen af ​​te sluiten omdat ze weten dat er is niet genoeg om iedereen te voldoen.\”

Kijkend naar de energiemarkt, zei Minter dat het plan van Biden om tot 180 miljoen vaten olie vrij te geven enige druk aan de pomp zou verlichten; de sector wordt echter nog steeds geconfronteerd met fundamentele systeemproblemen. Hij voegde eraan toe dat het niet zo eenvoudig is om de productie weer online te krijgen, het volstaat niet om gewoon een schakelaar om te draaien.

\”Het einde van de globalisering zal niet goedkoop zijn, simpelweg omdat nieuw aanbod online brengen niet goedkoop zal zijn\”, aldus nog Minter. In deze omgeving zei Minter dat de grondstofprijzen wel zullen moeten stijgen, wat de consumentenprijzen zal opdrijven. Hij voegde eraan toe dat het risico bestaat dat stijgende consumentenprijzen gaan wegen op de economische groei.

Minter zei dat er een groeiend risico is dat de VS stagflatie zal zien, een combinatie van vertragende groei en stijgende inflatie.

\”Er is niets waar goud zo dol op is als stagflatie\”, zei hij. \”Beleggers beginnen zich te realiseren dat de traditionele 60/40-portefeuille niet meer werkt. Als je wat bescherming wilt, moet je enige blootstelling hebben aan grondstoffen, waaronder goud.\”

Minter zei dat goud ook een aantrekkelijk bezit is, omdat beleggers zichzelf beschermen tegen het groeiende risico dat de Federal Reserve een beleidsfout maakt, de rente te snel verhoogt, een recessie en stagflatie inluidt. De markten prijzen momenteel twee bewegingen van 50 basispunten in in de eerste helft van dit jaar en zien de rente stijgen tot tussen 2,75% en 3,00% tegen het einde van het jaar.

Minter zei dat hoewel de Fed de inflatie wil bestrijden, ze beperkt zal zijn in wat ze kan doen. Hij voegde er echter aan toe dat de stijging van de obligatierente al veel heeft betekend voor de Amerikaanse centrale bank.