Hogere hypotheekrente in de VS heeft afschrikkende werking op kandidaat-kopers van huizen

\"\"

Eerder dit jaar, toen de rente bijna 4% naderde, haastten huizenkopers in de VS zich om nog snel het huis van hun dromen te kopen. Nu de tarieven richting 5% stijgen, zijn de kopers volgens een kenner van de markt voorzichtiger geworden.

\”Inmiddels zijn de tarieven zo hoog dat het meer een afschrikkend effect heeft dan een bemoedigend effect op kandidaat-huizenkopers\”, vertelde Daryl Fairweather, hoofdeconoom bij Redfin in een interview.

\”De meeste mensen op de markt worden nu geconfronteerd met veel hogere hypotheekrentes, wat hun woonlasten flink doet stijgen en het minder waarschijnlijk maakt dat ze fors gaan bieden boven de vraagprijs zoals tot voor kort gebeurde. Waardoor er gekken prijzen voor vastgoed werden betaald.\”

De rente op de 30-jarige vaste hypotheek bereikte vorige week 4,72%, het hoogste niveau sinds december 2018, volgens Freddie Mac. De huidige tarieven zijn zowat 1,5 procentpunt hoger dan die aan het begin van het jaar.

Hogere tarieven zorgen ervoor dat huiseigenaren twee keer nadenken als het gaat om verkopen en inruilen, waardoor een \”lock-in\” -effect ontstaat dat de inventaris voor bestaande huizen beperkt. Het lock-in-effect zorgt voor een betaalbaarheidscrisis, vooral dan voor starters.

\”Er zijn niet zoveel verkopers, dus er is veel meer vraag dan aanbod,\” zei Fairweather. Een voordeel van hogere hypotheekrentes is wel dat het extreme biedingsoorlogen kan beperken. Gekke prijzen zullen we dus minder vaak zien.

Er zijn volgens Fairweather twee manieren voor huizenkopers, vooral voor starters, om een ​​huis te vinden in deze moeilijke markt: overstappen naar een meer betaalbare markt in een andere regio of een compromis sluiten voor een kleiner huis. Fairweather verwacht dat veel kopers zullen kiezen voor een meer betaalbare markt, omdat de opkomst van werken op afstand dat meer mogelijk heeft gemaakt.