Een handelsbreuk tussen Rusland en Duitsland kan financiële schok veroorzaken

\"\"

Een handelsbreuk tussen Duitsland en Rusland zou een forse deuk kunnen veroorzaken in de Duitse industriële productie – een van de drie belangrijkste wereldwijde productiecentra naast de VS en China, vertelde S&P Global\’s hoofdeconoom Paul Gruenwald aan CNBC\’s \”Squawk Box Asia\”.

De handel tussen Duitsland en Rusland is in 2021 aanzienlijk gestegen in vergelijking met het jaar voordien, waarbij de waarde van goederen met 34,1% steeg tot € 59,8 miljard ($ 65 miljard), dit volgens het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek.

Onderzoeks- en adviesbureau Wood Mackenzie waarschuwde ook dat de wereldeconomie meer permanente veranderingen\” zou kunnen ondergaan, waarbij de wereldhandel mogelijk compleet zou verschuiven door de crisis.

Er zou uiteindelijk een financiële schok kunnen ontstaan ​​als er een handelsbreuk komt tussen Rusland en Duitsland, waarschuwde de hoofdeconoom van S&P Global dinsdag.

\”Die schok is niet alleen het afsluiten van het aardgas – of Duitsland nu stopt met kopen of Rusland de export afsnijdt\”, voegde hij eraan toe. De Europese Unie overweegt de invoer van olie uit Rusland te verbieden en heeft toegezegd uiteindelijk haar afhankelijkheid van Russisch gas met tweederde te verminderen.

Rusland van zijn kant heeft geëist dat zogenaamde \”onvriendelijke\” landen in roebels betalen voor gas, verwijzend naar landen die zware economische sancties hebben opgelegd om Rusland te isoleren vanwege zijn aanval op Oekraïne.

De Europese Unie ontvangt ongeveer 40% van haar aardgas uit Russische pijpleidingen en ongeveer een kwart daarvan stroomt door Oekraïne. Duitsland haalt ongeveer de helft van zijn aardgas uit Rusland.

Dat zou leiden tot een lager bbp, een lagere werkgelegenheid, een lager vertrouwen bij bedrijven en consumenten en dan zouden we als resultaat dus een soort macro-financiële schok krijgen.

De invoer van Duitsland uit Rusland is vorig jaar aanzienlijk gestegen, met 54,2% ten opzichte van 2020. De uitvoer steeg ook, maar in een langzamer tempo dan de invoer, meer bepaald een stijging van 15,4%.

De belangrijkste producten die Duitsland naar Rusland exporteerde, waren voertuigen, machines, aanhangwagens en chemische producten, aldus het bureau. De belangrijkste exportproducten van Rusland naar Duitsland waren ruwe olie, aardgas, metalen en kolen.

Rusland was goed voor 2,3% van de totale Duitse buitenlandse handel en was in 2021 het vierde belangrijkste land voor Duitse import buiten de Europese Unie.