De Fed denkt dat we nog in sprookjes geloven

Op 23 juli 2020 publiceerde CNBC een artikel van Elizabeth Schulze met als kop: ‘Dit is waarom economen niet verwachten dat biljoenen dollars aan economische stimulansen inflatie zullen veroorzaken’. Die Schulze heeft de bal dus misgeslagen en dat nog geen klein beetje.

Op het moment dat CNBC dit artikel publiceerde, had de Federal Reserve haar balans uitgebreid van $ 4 biljoen tot ongeveer $ 7 biljoen. (de VS kloppen nu op de deur van $ 9 biljoen.) Dat betekent dat toen dit artikel werd gepubliceerd, de centrale bank ongeveer $ 3 biljoen uit het niets had gecreëerd en in de economie had geïnjecteerd. Maar zoals Schulze opmerkte, voorspelde de Fed nog steeds dat de inflatie de komende twee jaar onder de doelstelling van 2% van de centrale bank zal blijven.

Schulze zag echter één zaak over het hoofd: $ 3 biljoen creëren uit het niets is – per definitie – inflatie. Als we het tegenwoordig over \”inflatie\” hebben, denken de meeste mensen meteen aan stijgende prijzen. Dat is inderdaad een van de effecten van inflatie. Maar dat is niet de inflatie zelf. Juist gedefinieerd is inflatie een toename van de geldhoeveelheid. In feite was dat vroeger zelfs de standaarddefinitie van inflatie. In de loop van de tijd hebben de overheid en media-experts de definitie veranderd. Tegenwoordig definieert vrijwel iedereen inflatie als stijgende prijzen.

Als we de werkelijke definitie van inflatie begrijpen, stellen we vast dat Schulze een kemel van formaat heeft geschoten. Ze vertelde eigenlijk dat economen niet verwachtten dat het creëren van inflatie inflatie zou creëren. Dit is duidelijk onzinnig. Op het moment dat Schulze dit artikel schreef, had de Fed al $ 3 biljoen aan inflatie gecreëerd. En de Amerikaanse centrale bank blijft rustig doorgaan met dat spelletje.

De centrale bankiers en de traditionele economen hebben het bij elke stap bij het verkeerde eind gehad met betrekking tot inflatie, van de nu duidelijk belachelijke analyse van CNBC tot de \”tijdelijke\” inflatie tot de \”Poetin\’s prijsstijging\”. Nu proberen z ons wijs te makken dat alles goed komt. De Fed zal de rente een beetje verhogen en misschien die balans wat verkleinen en het inflatievuur zal uitsterven. Er is ons verteld dat de economie – in de VS en daarbuiten – sterk genoeg is om een ​​strakker monetair beleid aan te kunnen. De Fed denkt met andere woorden dat we nog in sprookjes geloven. Maar daar zijn we (helaas) te oud voor geworden.