Verhaaltjes over de ‘Poetin’s prijsstijging’ zijn een lachtertje

\"\"

De Amerikaanse consumentenprijsindex bereikte in maart 8,5% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds 1981. In een poging om vooruit te lopen op wat iedereen wist dat slecht nieuws zou zijn, begon de regering Biden Rusland de schuld te geven van de hoge CPI voordat de inflatiegegevens zelfs nog maar openbaar bekend waren.

Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis zei: \”We verwachten dat de CPI-inflatie in maart buitengewoon hoog zal zijn als gevolg van de prijsstijging van Poetin.\”

De mainstream media pikten die mantra snel op. De Russische inval in Oekraïne komt Joe Biden goed uit, misschien zelfs iets te goed. We hadden al geruime tijd te maken met hoger dan verwachte inflatiecijfers voor de Russische aanval, maar die heeft Biden het vijgenblad bezorgd waar hij zich achter kan verstoppen.

Gedurende heel vorig jaar, heel 2021 dus, lang voordat Poetin Oekraïne binnenviel, bleven de prijzen maand na maand stijgen en dat aan een hoger dan verwacht tempo en de Fed bleef maar zeggen: “Maak je geen zorgen; het is van voorbijgaande aard. het gaat vanzelf over.\’ En in feite werd de Fed uiteindelijk gedwongen om met tegenzin toe te geven dat inflatie niet van voorbijgaande aard was. En dit alles gebeurde voordat Poetin Oekraïne binnenviel.”

Maar niet die Poetin is de schuld van de uit de hand gelopen inflatie, het is allemaal de schuld van de Federal Reserve en de Amerikaanse regering zelf. Het is het Congres, het is de regering van Biden die geld heeft uitgegeven dat het niet aan belastingen heeft geïnd. Geld dat losweg uit de lucht werd geplukt. De Amerikanen hadden recordtekorten op de begroting en de Federal Reserve financierde die tekorten.

Ze overspoelden we het land met geld terwijl de productie van goederen en diensten afnam. En natuurlijk gingen de prijzen omhoog, dat kan bezwaarlijk een verrassing genoemd worden.

Er is gewoon te veel gedrukt geld in omloop dat op te weinig goederen jaagt. En de Amerikaanse overheden bleven maar massa’s geld in de economie duwen en uiteindelijk vonden ze een zondebok – Vladimir Poetin. In dat verband kijken we naar het enorme Amerikaanse handelstekort.

Er kwamen nog nooit zoveel goederen het land binnen als nu. Het probleem is dat de Amerikaanse centrale bank nog meer geld heeft bijgedrukt en daarom jaagt bijna elke Amerikanen al die goederen na. Het probleem is niet een gebrek aan goederen. Het is een overschot aan geld. Omdat de overheid wel geld kan drukken, maar geen goederen uit de lucht kan plukken. Dus als ze geld blijven drukken, moeten de prijzen natuurlijk omhoog, want er valt niets te kopen met het geld dat ze drukken.\”