Silver Institute gematigd positief voor zilvermarkt

\"\"

Zilverbeleggers zouden in 2022 een meer genuanceerde markt met zowel ups als downs mogen verwachten, aangezien de industriële vraag naar verwachting sterk zal blijven terwijl de vraag van beleggers relatief vlak mag worden genoemd, dit volgens de jaarlijkse World Silver Survey van het Silver Institute.

Het onderzoek voorafgaand aan  het opstellen van het rapport van dit jaar is uitgevoerd door Metals Focus. Phillip Newman, een van de oprichters van het Britse onderzoeksbureau voor edelmetalen, stelt dat uitdagende krachten de zilvermarkt het hele jaar door zullen blijven domineren.

De beleggers blijven navigeren op fragiele en volatiele financiële markten, veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne en beschermen zichzelf tegelijkertijd tegen de groeiende inflatiedreiging, zei Newman. Ondertussen, kijkend naar de industriële kant van zilver, wordt het edelmetaal geconfronteerd met een constante vraag naarmate de wereldwijde groene energietransitie vordert. De groeiende dreiging van stagflatie en een mogelijke recessie zou de vraag echter verder kunnen vertragen.

Alles bij elkaar genomen, verwacht Metals Focus solide zilverprijzen in de eerste helft, met prijzen die stijgen tot een piek van $ 28 per ounce. Newman zei echter dat hij verwacht dat de prijzen dit jaar gemiddeld $ 23,90 per ounce zullen bedragen, een daling van 5% ten opzichte van de gemiddelde prijs van 2021. De tweede helft van dit jaar zou een stuk zwakker kunnen worden voor het goud.

\”We verwachten dus dat het vuurwerk van zilver zich in de eerste helft van het jaar zal concentreren. In het latere deel van het jaar is er potentieel voor lagere inflatiecijfers en meer consistente renteverhogingen van de Fed. Sommige beleggers zullen dit als een kans aangrijpen om in de loop van het jaar hun posities in zilver deels te liquideren. Deze tweezijdige institutionele activiteit zal volgens ons op de prijzen wegen, maar niet dramatisch.\”

Hoewel de investeringsvraag naar zilver voor enkele grote uitdagingen staat, zei Newman dat de industriële vraag naar edelmetaal dit jaar solide zal blijven. Metals Focus ziet een stijging van 5% in de wereldwijde vraag naar zilver als gevolg van verdere structurele vooruitgang in de industriële productie, die naar verwachting een nieuw record zal bereiken in de loop van de tweede helft van 2022.

In 2021 kwam de vraag naar zilver terug tot boven de 1 miljard ounces uit, precies dankzij de energietransitie. Newman zei dat dit een nieuwe trend zou kunnen zijn voor de zilvermarkt, aangezien landen meer groene energie willen produceren door middel van zonne-energie. Newman voegde eraan toe dat een tragere groei de industriële vraag zou kunnen beïnvloeden; hij geeft daarbij echter toe dat de groene transitie een trend is die niet zal verdwijnen.

Ten slotte zei Newman, als gevolg van een continu stijgende vraag, dat de zilvermarkt aan de vooravond staat van een nieuwe trend waarbij er jaren van aanbodtekorten kunnen ontstaan.