Yellen: Europees verbod op Russische energie zou schadelijke gevolgen hebben voor inflatie, wereldwijde groei

\"\"

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde Europa dat een totaal embargo op de invoer van Russische energie wereldwijd een \”schadelijke impact\” zou hebben. Yellen waarschuwde Europa om \”voorzichtig\” te zijn bij het overwegen om alle energie-invoer uit Rusland te verbieden.

\”Europa moet op middellange termijn duidelijk zijn afhankelijkheid van Rusland op het gebied van energie verminderen, maar we moeten voorzichtig zijn als we denken aan een volledig Europees verbod op bijvoorbeeld de olie-import\”, zei Yellen vorige week donderdag tijdens een persconferentie.

Enkele van de onbedoelde gevolgen van een volledig verbod zouden opwaartse druk op de inflatie en een tragere groei zijn. \”Ons doel vanaf het begin was om Rusland zoveel mogelijk pijn te doen en tegelijkertijd de schade aan de Verenigde Staten aan Europa en de hele wereldeconomie te beperken\”, zei Yellen. \”Een verbod op de import van Russische energie zou de wereldwijde olieprijzen duidelijk verhogen, het zou een schadelijk effect hebben op Europa en op andere delen van de wereld, en, contra-intuïtief, zou het eigenlijk heel weinig negatief effect kunnen hebben op Rusland, want hoewel Rusland misschien minder exporteert kan het hogere prijzen vragen voor zijn export.\”

\”Het zou heel nuttig zijn om te proberen een manier te bedenken om de opbrengst van die verkopen te verminderen. Als we een manier kunnen bedenken om dat te doen zonder de hele wereld te schaden door hogere energie prijzen, zou dat ideaal, \”legde ze uit.

De EU onderzoekt een verbod op de invoer van Russische olie als onderdeel van het grotere doel om de sanctiedruk op Rusland te verhogen na de invasie van Oekraïne op 24 februari.

De VS hebben de export van Russische energie al verboden, maar bevinden zich in een heel andere positie dan Europa, merkte Yellen op. \”In het geval van olie en aardgas is de situatie in Europa duidelijk anders dan die in de Verenigde Staten. Wij Amerikanen hebben dus de import van alle soorten energie uit Rusland verboden, maar we hebben om te beginnen heel weinig geïmporteerd uit Rusland, maar dat is dus niet het geval voor Europa\”, zei ze.

Yellen riep ook op om de bestaande handelspacten opnieuw vorm te geven om betrouwbare toeleveringsketens te garanderen, ook al zou dit hogere prijzen voor goederen kunnen betekenen. \”Onze toeleveringsketens zijn niet veilig en ze zijn niet veerkrachtig. En ik denk dat dat, in termen van lange termijn risico\’s voor de VS en andere landen, een bedreiging is die moet worden aangepakt\”, zei ze. \”Ik denk niet dat het een permanent hogere inflatie zou betekenen, maar alleen een wat hoger kostenniveau, een wat minder efficiënt systeem, maar wel veerkrachtiger.\”