Aandelen staan ​​op het punt scherp te dalen, S&P 500 op weg naar berenmarkt

Volgens Morgan Stanley zal de uitverkoop op de aandelenmarkt in de resterende dagen van april alleen maar versnellen omdat de S&P 500 klaar lijkt om in een bearmarkt te vallen. Inflatie en toenemende angst voor een recessie in de aanloop naar de agressieve verkrapping door de Amerikaanse centrale bank zorgen ervoor dat beleggers op de vlucht slaan en op zoek zijn naar veiligheid. En dus de aandelen in bezit deels verkopen.

Alle aandelen in de index zullen waarschijnlijk een steile neerwaartse daling zien, stelden de strategen van Morgan Stanley op maandag in een nieuw verschenen rapport. \”Nu defensieve aandelen duur zijn en weinig opwaarts potentieel bieden, lijkt de S&P 500 klaar om in een bearmarkt te duiken. De markt is op dit moment zo opgefokt dat het niet duidelijk is waar de volgende stijgingsfase vandaan moet komen. Het onderliggend sentiment wordt dus wankel. Onze ervaring is dat wanneer dat gebeurt, dit meestal betekent dat de index op het punt staat sterk te dalen en bijna alle aandelen kunnen dan tegelijk dalen.\”

De S&P 500 boekte al drie opeenvolgende weken van verliezen. Beleggers verkopen hun risicovolle activa nu de Federal Reserve haar prioriteit verdubbelt om de inflatie te bestrijden, wat er ook gebeurt.

Tijdens de voorjaarsbijeenkomsten van het IMF en de Wereldbank van vorige week signaleerde Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, de waarschijnlijkheid van twee of meer renteverhogingen van 50 basispunten tijdens de komende FOMC-vergadering. Na zijn opmerkingen prijsden de markten stijgingen van een half punt in mei, juni en mogelijk ook in juli in.

Volgens de Fed-voorzitter zou de centrale bank, zelfs als we in maart een inflatiepiek zagen, toch doorgaan met haar agressieve verkrappingsplan.

Volgens Morgan Stanley staat de Fed echter op het punt de rente te verhogen tegen de achtergrond van een vertraging van de economische groei en dat is allesbehalve een best case scenario.

De strategen van de bank adviseren om te kijken naar farma- en biotechaandelen. \”Terwijl de Amerikaanse economie naar een late cyclusfase gaat en de groeipercentages van het BBP evenals de inkomsten voor de bedrijven terugvallen, denken we dat de defensieve eigenschappen van farma/biotech zwaarder zullen wegen dan de bezorgdheid om het beleid. Deze sectoren zouden dus de markt kunnen kloppen.

De analisten van Morgan Stanley wezen ook op de lockdowns in China te midden van toenemende COVID-gevallen evenals naar een afzwakkende vraag naar grondstoffen en het afgenomen risicosentiment in het algemeen.