Rusland zegt dat sommige kopers akkoord gaan met betalingen voor aardgas in roebel

\"\"

De export van aardgas naar Polen en Bulgarije werd vanaf woensdag 27 april stilgelegd omdat beide landen weigeren hun aardgas in roebels te betalen. Maar niet iedereen zit op hetzelfde standpunt. Sommige Russische aardgasklanten zijn overeengekomen om in roebels te betalen voor Russisch gas, zei vice-premier Alexander Novak. Vorige maand eiste Vladimir Poetin dat onvriendelijke landen in roebels zouden moeten betalen voor aardgas.

Rusland had op 31 maart een deadline gesteld voor de landen die het als \”vijandig\” beschouwt – inclusief de Verenigde Staten, alle EU-lidstaten, Zwitserland, Canada, Noorwegen, Zuid-Korea, Japan en vele anderen – om in roebels te betalen voor aardgas.

De EU heeft de eis van Poetin om betalingen in roebels afgewezen, terwijl Rusland na 1 april niet direct de gaslevering aan Europa heeft stopgezet, deels omdat het afhankelijk is van de inkomsten uit gas en deels omdat betalingen voor gas geleverd na 1 april pas opeisbaar zijn later deze maand of begin mei.

Het Kremlin heeft aangegeven dat de vraag naar gas betaald in roebel nog maar het begin is van een omschakeling naar de Russische munteenheid voor de Russische export. \”We verwachten een beslissing om over te schakelen op roebel ook voor andere producten\”, citeerde Reuters Novak in een intern tijdschrift van het Russisch ministerie van Energie.

De Russische overheid maakte echter niet bekend welke kopers ermee hadden ingestemd in roebels te betalen voor gas.

Armenië is bijvoorbeeld al begonnen met het betalen van roebels voor Russisch gas, vertelde de Armeense minister van Economie, Vahan Kerobyan, aan het Russische persagentschap RBC in een interview dat onlangs werd gepubliceerd. Volgens de Armeense minister wordt de prijsstelling van het gas in Amerikaanse dollars gedaan, maar gebeurt de daadwerkelijke betaling nu in Russische roebels.

In de EU zei Hongarije – wiens premier Viktor Orban al tien jaar nauwe banden onderhoudt met Poetin – vorige week dat het bereid was in roebels te betalen voor Russisch aardgas. Met opmerkingen van functionarissen van de afgelopen week heeft Hongarije de gelederen gebroken met de EU, die heeft geprobeerd een verenigd front te vormen in het licht van de eisen van Poetin om roebels voor Russisch gas.