Fed dreigt opnieuw grote misrekening te maken

\"\"

De Fed houdt vol dat ze het monetaire beleid kan aanscherpen en de inflatie kan aanpakken zonder de economie te schaden. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell en andere centrale bankiers beweren dat de economie sterk genoeg is om hogere rentetarieven aan te kunnen. Maar volgens critici is dit niet meer dan opnieuw een van de vele arrogante misrekeningen die de Fed maakt.

Nu de centrale bank de rente begint te verhogen en haar balans dreigt te verkleinen, maken sommige analisten zich zorgen dat de Fed een zware fout zal maken en de rente te veel zal aanscherpen. Maar Peter Schiff is van mening dat de Fed in het recent verleden niets anders dan fouten heeft gemaakt. “De Fed heeft nooit iets goed gedaan”, aldus Schiff. En omdat ze in het verleden zoveel fouten hebben gemaakt, heeft de centrale bank een dikke streep door de toekomst getrokken. “Het gaat niet om de fouten die ze in de toekomst kunnen maken, het gaat om de fouten die ze in het verleden al hebben gemaakt.”

En Peter zei dat gezien alle fouten die de centrale bankiers (want bovenstaande geldt niet alleen voor de Amerikaanse centrale bank) in het verleden hebben gemaakt, het zeker lijkt dat er in de toekomst nog meer fouten zullen worden gemaakt. De fout die ze in de toekomst zullen maken, is het flink aanscherpen van de rentetarieven maar tegelijkertijd toch daarin niet ver genoeg gaan.

Bovendien is het onvermijdelijk dat de centrale banken zullen buigen voor de politieke druk zodra de economie echt door de knieën gaat en de markten zich diep in het bearmarkt gebied bevinden. Wanneer de Fed zijn voet van de rem haalt en weer gas geeft, duikt de economie de diepte in omdat de inflatie uit de hand loopt.”

Peter wees op de recente duik in speculatieve aandelen en zei dat dit een gevolg was van de fouten die de Fed al heeft gemaakt. 2021 was de piek van de waanzin veroorzaakt door het meest roekeloze monetaire beleid van de Fed, dat de moeder van alle inflatie creëerde. En nu wil de Fed proberen de geest weer in de fles te doen. Ze wil geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het voordien uit de fles halen van die geest.

Ze wil het inflatieprobleem in de schoenen van Poetin schuiven. Het wil de schuld van de huidige situatie in de schoenen van COVID schuiven. De Fed denkt bovendien dat het een eenvoudige taak is om de aangerichte schade ongedaan te maken. Het enige wat ze denken te moeten doen is de rente terugschroeven naar 2,5%-3% en omdat de VS zo\’n sterke economie hebben met een super hete arbeidsmarkt, kan de Fed vandaag doen wat ze in de afgelopen jaren nooit had kunnen doen. Dit omdat de economie nu zoveel sterker is dan in het verleden. Nou, ze is volgens Schiff niet sterker. De economie is gewoon een grotere bubbel geworden.”

Maar de centrale bankiers van de Fed lijken dat niet te begrijpen. In feite is waarschijnlijk het enige dat groter is dan deze bubbel de ego\’s van de FOMC-leden en de mate waarin ze onwetend zijn over de economische realiteit. De Fed heeft op dat vlak een verschrikkelijk trackrecord. Die Fed heeft namelijk een lange geschiedenis van het missen van de zelf opgelegde doelstellingen.

In 2006 en 2007 hield de Fed vol dat er geen probleem was op de huizenmarkt. Toen duidelijk werd dat er een probleem was, zeiden de centrale bankiers: \”Geen zorgen, het is beperkt tot subprime.\” Tijdens de pandemie zeiden ze dat het drukken van biljoenen dollars de consumentenprijzen niet zou doen stijgen. Toen de inflatie de kop opstak, beloofden ze dat het van voorbijgaande aard was. Nu hebben ze toegegeven dat het niet van voorbijgaande aard is, stellen ze dat ze de aangerichte schade kunnen repareren. De centrale bank denkt dat ze de rentetarieven kan verhogen zonder de economie te schaden. Waarom zouden we dat moeten geloven?