Goud wordt op dit moment sterk aanbevolen, maar waarom is de prijs niet hoger?

\"\"

Ook al wordt goud op dit moment sterk aanbevolen als afdekking tegen inflatie, toch moet de vraag worden gesteld waarom de goudprijs de grote sprong voorwaarts nog niet heeft gemaakt? De goudprijs slaagde er dit jaar niet in om vaste voet aan de grond te krijgen boven het niveau van $ 2.000 per ounce. Maar volgens Fidelity International, de tak van Fidelity Investments, heeft het edelmetaal alleen meer tijd nodig.

Bij het kijken naar wat de goudprijs laag heeft gehouden, wees Fidelity op de eerste plaats op de agressieve aanpak van de Federal Reserve wat de rente betreft. \”De goudmarkt is verlamd door de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve nu behoorlijk agressief zal optreden om de inflatie onder controle te krijgen\”, zei analist Graham Smith.

\”Het vooruitzicht van verdere renteverhogingen in de VS draagt ​​bij aan de relatieve aantrekkelijkheid van de dollar ten opzichte van reële activa zoals goud die geen rendement hebben. Er zijn dan minder dollars nodig om een ​​ons goud te kopen, waardoor de goudprijs in dollar daalt.\”

De tweede drijvende kracht achter de onderdrukking van de goudprijs is speculatie over wat Rusland zou kunnen doen met zijn goudreserves – een van de weinige activa die onaangetast bleven door de westerse sancties die tegen Rusland waren ingesteld nadat het Oekraïne was binnengevallen.

\”Gezien het feit dat een aanzienlijk deel van de Russische activa is bevroren, bestaat er altijd de mogelijkheid dat een deel van het goud van het land – een voorraad waarvan wordt aangenomen dat ze ongeveer 140 miljard dollar waard is – kan worden verkocht om de noodzakelijke betalingen te doen\”, zei Smith.

Goud probeerde dit jaar twee keer het belangrijkste psychologische niveau van $ 2.000 per ounce te doorbreken – een keer in maart en de tweede keer iets meer dan een week geleden. Beide keren bleef de goudprijs niet boven die belangrijke kaap.

Maar Smith blijft geloven in het gele metaal: \”De langverwachte grote goudrally zou nog steeds onderweg kunnen zijn. De goudprijs – momenteel iets minder dan $ 1.900 – heeft in ieder geval enige stabiliteit getoond sinds de jaarwisseling\”, zei hij. \”Misschien is het enige dat goud nodig heeft wat meer tijd. Het slechte rendement van aandelen heeft beleggers de laatste tijd onrustig gemaakt, en elk gebrek aan verbetering zou kunnen leiden tot verplaatsingen naar andere activaklassen. Het is ook de moeite waard om te onthouden dat goud altijd het potentieel heeft om beleggers te helpen beschermen wanneer de wereld rondom ons ronduit vijandig wordt.\”

Een andere trigger die de goudprijs zou kunnen opdrijven, is de gerapporteerde daling van het aanbod van het edelmetaal. Dat aanbod daalde in 2021 met 1%, voegde Smith eraan toe, daarbij verwijzend naar een scherpe daling in recycling die de stijging van de mijnproductie compenseerde.

\”Historisch gezien zijn dalingen van het aanbod – bijvoorbeeld tussen 2000 en 2008 – voorafgegaan aan meerjarige bullmarkten voor goud, hoewel er natuurlijk geen garantie is dat dit opnieuw zal gebeuren\”, benadrukte hij.