Nee, de huidige hoge prijzen mogen niet in de schoenen van Poetin geschoven worden

\"\"

De inflatie-goederentrein blijft maar verder razen. Niet alleen zijn de consumentenprijzen historisch hoog; de producentenprijzen blijven de CPI voorlopen, wat enige twijfel doet rijzen over het \’piekinflatie\’-verhaal in de mainstream media.

Ondanks het feit dat de inflatie al meer dan een jaar fors oploopt, lijken de mainstream experts, regeringsfunctionarissen en centrale bankiers maar niet te kunnen achterhalen wat er aan de hand is. Eerst zeiden ze dat het drukken van biljoenen geen inflatie zou veroorzaken, het was een strategie zonder gevaar. Toen noemden ze inflatie tijdelijk. Ze zeiden dat het de pandemie was. Ze wezen met hun vingers op toeleveringsketens en \’overmatige vraag\’. Nu geven de politici en de mainstream media Poetin de schuld van de fors gestegen levensduurte.

Het probleem is dat de mainstream media de echte onderliggende oorzaak van de stijgende prijzen niet kunnen of niet willen accepteren. Bij het Mises Institute is president Jeff Deist van mening dat het inflatieprobleem in zijn juiste context moet bekeken worden. Ineens is iedereen een expert op het gebied van inflatie. Zelfs de man in de straat of zelfs je buurman voelt zich geroepen om de huidige hachelijke situatie uit te leggen.

Met een inflatiepercentage rond de 8 procent en reële negatieve rentevoeten kunnen zelfs centrale bankiers de realiteit niet voor ons verbergen. We zullen moeten leren omgaan met de economische verwoesting veroorzaakt door zowel lockdowns als twee jaar van krankzinnig fiscaal en monetair beleid.

Kijk in dat verband ten eerste eens in de VS naar de twee COVID-stimuleringswetten die in 2020 en 2021 door het Congres zijn aangenomen. Deze hebben meer dan $ 5 biljoen rechtstreeks in de economie gepompt in de vorm van betalingen aan de overheid, betalingen aan huishoudens, werkloosheidsuitkeringen, leningen voor werkgeversloon, contante subsidies aan luchtvaartmaatschappijen, aan talloze andere industrieën en een groot aantal andere grabbeltonnen die niets met COVID te maken hadden. Dit nieuwe geld spoot zichzelf rechtstreeks in de aderen van de dagelijkse economie.

Ten tweede blijven de toeleveringsketens in gebreke omdat politici over de hele wereld hun lockdown-beleid niet hebben doordacht. De diep verweven wereldeconomie heeft geen AAN/UIT-schakelaar. Inactieve hulpbronnen en inactieve werknemers komen niet zomaar tot leven en produceren geen goederen en diensten op commando. Maar onze beleidsmakers hebben er geen flauw idee van hoe de economie werkt.

Ten derde stelde COVID de Fed en de andere centrale banken in staat om weer een nieuwe golf van \”buitengewoon\” monetair beleid te rechtvaardigen, beginnend vanaf maart 2020. Dit gaf centrale bankiers een gemakkelijke uitvlucht om hun roekeloos monetair beleid verder te zetten.

Bovenstaande en niets anders is de oorzaak van de huidige inflatie. Hoe eindigt inflatie? Alleen bij pijn in de vorm van een noodzakelijke corrigerende recessie of depressie. En waag het niet om te zeggen dat alles de schuld is van de Russische president Poetin.