Begint Europa in paniek te raken door scheuren in het verenigd Europees front?

\"\"

Er lijkt inderdaad stilaan paniek te ontstaan, dit meer bepaald op basis van uitspraken gedaan op een persconferentie in Brussel door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die zei: \”Het is heel duidelijk: het verzoek van Russische zijde om in roebels te betalen is een eenzijdige beslissing en stemt niet overeen met wat contractueel afgesproken is\”.

De voorzitter stelde verder \”Bedrijven met dergelijke contracten mogen niet ingaan op de Russische eisen. Dit zou een schending zijn van de sancties en zodoende een hoog risico voor de betrokken bedrijven inhouden.\”

Ze hekelde deze aanpak ook als een chantagemiddel na de opschorting van de gasleveringen aan Polen en Bulgarije door Gazprom. \”Dit is onterecht en onaanvaardbaar\”, zei ze. \”En het toont eens te meer de onbetrouwbaarheid van Rusland als gasleverancier.\”

Het lijkt er echter op dat de gok van Poetin werkt en dit ondanks de gespierde taal van von der Leyen. Europa\’s nep-eenheidsfront vertoont al tekenen van barsten, aangezien vier Europese gaskopers al hebben betaald voor leveringen in roebels. Hoewel het onduidelijk was welke de vier bedrijven zijn die de EU-richtlijnen overtreden en rechtstreeks in roebels betalen, behoren volgens Reuters het Duitse Uniper en de Oostenrijkse OMV tot de bedrijven die hebben ingestemd met de eisen van het Kremlin.

Het pro-Russische EU-lid Hongarije heeft ondertussen een deal gesloten om de verschuldigde bedragen te storten op een rekening in euro\’s bij Gazprombank, die op zijn beurt het bedrag in roebels zal storten op de rekening van Gazprom Export, zei minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto in een video op Facebook. De volgende betaling is op 22 mei, zei hij. Slowakije heeft dezelfde overeenkomst bereikt, voegde hij eraan toe. Andere landen zullen volgen naarmate Europa zich meer en meer realiseert dat het onmogelijk is om te leven zonder Russische energiebronnen.

\”Bulgarije en Polen zijn transitlanden\”, zei Gazprom. “In het geval van ongeoorloofde onttrekking van Russisch gas uit doorvoervolumes naar derde landen, zullen de voorraden voor doorvoer met dit volume worden verminderd.” De energieoorlog wordt dus op het scherp van de snede uitgevochten en dat zal in de komende dagen en weken waarschijnlijk niet anders worden.

EU-president Ursula von der Leyen tweette dat de aankondiging van Gazprom een ​​nieuwe poging van Rusland is om ons te chanteren met aardgas, eraan toevoegend dat Europa voorbereid is op dit scenario. Hoewel: te oordelen naar de worsteling van verschillende energiebedrijven om in roebels te betalen is ditniet echt waar…