Duitse topbankier waarschuwt voor tsunami van faillissementen te midden van dreiging van stagflatie

\"\"

Een tsunami van faillissementen zou Europa\’s grootste productiecentrum kunnen treffen, aangezien het risico op stagflatie toeneemt als gevolg van het conflict in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende westerse sancties tegen Russische fossiele brandstoffen.

\”De energievoorziening in Duitsland loopt gevaar, toeleveringsketens haperen, we hebben een hoge inflatie\”, zei Commerzbank Chief Executive Officer Manfred Knof, die door de Duitse krant Handelsblatt onlangs werd geciteerd.

De dreiging van stagflatie in Duitsland is groter omdat de stijgende energieprijzen de inflatie verhogen en grote schade aanrichten aan de bedrijfswereld. Duitsland zou een economisch een leergang kunnen beleven als een embargo op Russische fossiele brandstoffen, zoals aardgas, ruwe olie en steenkool, wordt afgedwongen.

De Bundesbank waarschuwde eind april dat in een ernstig crisisscenario het reële bbp in het lopende jaar met bijna 2% zou dalen in vergelijking met 2021 en dat de inflatie aanzienlijk hoger zou zijn voor een langere periode na een embargo. Dergelijke economische omgeving wordt als stagflatie omschreven.

Vorige week bespraken EU-functionarissen een mogelijk embargo op fossiele brandstoffen tegen Rusland. De eurozone is op zoek naar alternatieve leveranciers van zowel ruwe olie als aardgas om zich van Russische energie te ontdoen. Het is de bedoeling dat in augustus een verbod op Russische steenkool ingaat.

Het vervangen van de ene vorm van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen door een andere heeft echter tot economische onrust geleid. Het zou Duitse bedrijven een verwoestende schok kunnen bezorgen.

Knof legde uit dat hoge grondstofprijzen en krappe toeleveringsketens bijna een derde van de Duitse buitenlandse handel hebben beïnvloed. Hij waarschuwde:

\”We moeten onszelf niet voor de gek houden: het aantal faillissementen in ons land zal waarschijnlijk toenemen en daarmee de risicovoorzieningen van de banken.\”

Het vertrouwen in de Duitse economie nam snel af doordat de industriële productie in maart meer daalde dan verwacht. Voor de eurozone bereikte de inflatie in die maand een recordhoogte van 7,5%.

Een onmiddellijk embargo op de invoer uit Rusland zou een economische schok veroorzaken die de Duitse economie snel zou kunnen ontrafelen. Stefan Hartung, CEO van de Duitse engineering- en technologiegigant Bosch, vertelde vrijdag aan CNBC dat er een grote recessie in de maak is.

Het kan slechts een kwestie van tijd zijn voordat Duitsland in opstand komt tegen het besluit van Brussel om de Russische transporten van fossiele brandstoffen naar de eurozone te beëindigen, omdat het zichzelf moet redden van een economische ondergang.