Prijzen van occasiewagens crashen aan een hoog tempo in de VS

Het is een uitdagend jaar geweest voor consumenten, zowel in de VS als daarbuiten. En met de hoogste inflatie in vier decennia bezuinigen sommigen op de uitgaven aan dure artikelen, zoals gebruikte auto\’s. Bijvoorbeeld door een occasiewagen te kopen in plaats van een nieuwe.

Na een prijssprong van 90% sinds het begin van de viruspandemie, dalen de prijzen van gebruikte auto’s in de VS omdat kandidaat-kopers aarzelen vanwege betaalbaarheidsproblemen als gevolg van stijgende rentetarieven.

Afgezien van de COVID-schok en de Grote Financiële Crisis van 2008/09, drukte de Manheim Used Vehicle Value Index, een index die de prijsevolutie bij occasiewagens van gebruikte autoprijzen, de meest significante maandelijkse daling in termen van veranderingssnelheid af, met een gemiddelde prijsdaling over drie maanden in april op 6,4. %.

Momenteel stellen de Federal Reserve en de regering-Biden iedereen gerust dat de economie sterk is en dat er niets aan de hand is. De Fed zegt routinematig dat monetaire verkrapping zal leiden tot een zachte landing, vergelijkbaar met het midden van de jaren \’90. De verkrapping van de financiële voorwaarden zou echter alleen maar problemen kunnen veroorzaken voor een economie die voor 70% gebaseerd is op consumptie en wordt gedreven door toegang tot goedkoop krediet.

De afkoeling op de markt voor tweedehandswagens zou erop kunnen wijzen dat er een bredere economische vertraging op komst is.