Verlies internationale beursindices loopt steeds hoger op

De oorlog in Oekraïne vertoont weinig tekenen van beëindiging en daar bovenop verlamt China\’s nul-covid-obsessie de wereldwijde toeleveringsketen. Met alle gevolgen van dien.

Tegelijkertijd mag de belegger zich zorgen beginnen te maken over de bedrijfswinsten: niet alle kosteninflatie kan worden doorberekend aan de consument.

Voeg dat allemaal toe aan een te dure wereldwijde aandelenmarkt en het zal ons misschien niet verbazen dat de S&P 500 dit jaar met zo\’n 15% is gedaald, de Nasdaq 22% is gedaald en de MSCI World Index 14% is gedaald. Alleen al op donderdag daalde de Goldman Sachs-index samengesteld uit de onrendabele Amerikaanse technologieaandelen met 10%. Gisteren steeg de Nasdaq met 0,93%, terwijl de Dow Jones 0,26% moest prijsgeven.

Dat gezegd hebbende, niet alles in de beurswereld is kommer en kwel. Kijk maar eens naar de lijst van AJ Bell met de best presterende aandelen in het eerste kwartaal van het jaar en acht van de tien zijn ofwel in goud of in energie. Kijk naar de lijst met beleggingsfondsen en je zult iets soortgelijks zien: de BlackRock World Mining Trust steeg in het kwartaal met 30%.

De slechtst presterende fondsen op de lijst zijn Amerikaanse, op groei gerichte en kleinere bedrijfsfondsen: de favoriete Scottish Mortgage Trust van particuliere lange termijn beleggers heeft in de afgelopen zes maanden 40% van zijn waarde verloren. Scottish Mortgage, opgericht in 1909, wordt beschouwd als het vlaggenschip van Baillie Gifford. Tegenwoordig is de trust wereldwijd in plaats van Schots en heeft het niets meer te maken met hypotheken.