Er is geen verlichting mogelijke voor de dure benzineprijzen

\"\"

Met benzineprijzen van gemiddeld bijna $ 4,50 per gallon, kunnen radeloze Amerikaanse chauffeurs het gevoel hebben dat ze toe zijn aan een pauze. Maar de benzineprijzen lijken nog hoger te worden en kunnen door het niveau van $ 5 te breken, omdat Russische olie van de markt verdwijnt en producenten moeite hebben om aan de vraag te voldoen.

\”Mijn verwachting is dat het nog erger zal worden voor de consumenten\”, zei Vicki Hollub, CEO van Occidental Petroleum, op een online forum van 13 mei, gesponsord door de Dallas Federal Reserve Bank. “De reservecapaciteit staat op een dieptepunt van meerdere decennia. Nieuwe productie is onvoldoende om aan de vraag te voldoen. De olieprijs zal hoog blijven en de aardgasprijzen zullen ook hoog blijven.”

Amerikanen die hebben gelezen dat hun land \”energieonafhankelijk\” is, begrijpen niet waarom Amerikaanse producenten niet gewoon de kranen kunnen openen en de prijzen kunnen verlagen. Maar \’energieonafhankelijkheid\’ is een mythe. Olie en vele andere grondstoffen worden verhandeld op wereldmarkten, waarbij de prijzen worden bepaald door wereldwijde vraag en aanbod. Een vraag- of aanbodschok heeft overal invloed op de prijzen. Amerikaanse boormachines produceerden ook een aantal jaren te veel olie en aardgas, waardoor de lage pompprijzen van 2015 tot 2020 effectief werden gesubsidieerd door honderden miljarden dollars te verliezen. Bedrijfsleiders houden vol dat die dagen voorbij zijn, een ezel stoot zich namelijk geen 2x aan dezelfde steen.

President Biden heeft toestemming gegeven voor een enorme vrijgave van olie uit de Amerikaanse reserve, terwijl andere landen dit voorbeeld volgen. Tegen november zou dat zo\’n 240 miljoen vaten olie aan de wereldvoorraad kunnen toevoegen. Dat is klein in verhouding tot het totale olieverbruik, maar het International Energy Agency wijst erop dat de prijs van ruwe olie met ongeveer $ 10 per vat is gedaald nu de extra olie de markten begint te bereiken.

Het aanbod zal echter waarschijnlijk krapper worden en de vraag zou kunnen aantrekken als China tevoorschijn komt uit de brede COVID-gerelateerde lockdowns die de economische activiteit daar hebben gedrukt. Dat zou prijspieken kunnen veroorzaken die erger zijn dan wat we dit jaar tot nu toe hebben gezien. Aan die prijspieken hebben vanzelfsprekend niet alleen Amerikaanse, maar ook de Europese consumenten een broertje dood.