Russische olie-export weer op het niveau van voor de oorlog

\"\"

Rusland heeft tot nu toe een overschot op de lopende rekening van $ 95,8 miljard in 2022, zo meldde de Russische centrale bank, geholpen door stijgende prijzen voor olie- en gasexport in combinatie met een fors lagere import te midden van westerse sancties. Het overschot van dit jaar is meer dan het drievoudige van de $ 27,5 miljard in dezelfde periode vorig jaar en is het hoogste sinds 1994.

Westerse sancties hebben de wereldwijde klanten er nog niet volledig van weerhouden Russische olie te kopen. Hoewel de Europese Unie het Kremlin publiekelijk heeft veroordeeld voor zijn oorlog in Oekraïne, heeft het nog geen olie-embargo ingesteld en blijft het Ruslands belangrijkste exportmarkt.

Ondertussen hebben China en India de aankopen van Russische olie opgevoerd. Vorige week zei het International Energy Agency dat de Russische olie-exportopbrengsten met 50% zijn gestegen sinds het begin van 2022, waarbij het Kremlin bijna $ 20 miljard per maand aan verkopen genereert.

Het exportvolume is hersteld tot het niveau van vóór de invasie van Rusland in Oekraïne. In april steeg de Russische olie-export met 620.000 vaten per dag ten opzichte van de voorgaande maand tot 8,1 miljoen, terug naar het gemiddelde van januari en februari, aldus het IEA.

Inkomsten uit de verkoop van olie en gas – evenals de strikte kapitaalcontroles van Moskou – hebben geholpen de Russische roebel overeind te houden, die \’s werelds best presterende valuta is geworden ten opzichte van de dollar.