Tarweprijzen jagen inflatie verder door het dak

\"\"De tarweprijzen zijn dit jaar met meer dan 60% gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Die tarweprijzen stegen dinsdag met het maximaal toegestane bedrag nadat India een exportverbod had ingesteld.

De tarwefutures in Chicago stegen met ongeveer 6% tot $ 12,47 per bushel, het hoogste niveau in twee maanden. De tarweprijzen zijn dit jaar met meer dan 60% gestegen als gevolg van verstoringen door de Russische invasie van Oekraïne. Die twee landen zijn goed voor bijna een derde van de wereldwijde tarwe-export. India is de op één na grootste tarweproducent ter wereld, na China, en staat op de 8e plaats qua export.

India had eerst ontkend dat het de export zou stopzetten, maar veranderde in het weekend van koers nadat de binnenlandse inflatie naar het hoogste niveau in acht jaar was gestegen. Stijgende brandstof- en voedselprijzen brachten de Bank of India ertoe deze maand voor het eerst in vier jaar de rente te verhogen.

Het exportverbod werd aangekondigd slechts enkele dagen nadat het Amerikaanse ministerie van Landbouw had voorspeld dat de wereldwijde tarweproductie dit jaar voor het eerst in vier jaar zou dalen. De prijspiek in tarwe zou de kosten van een breed scala aan producten kunnen verhogen, van brood tot gebak en noedels. Om maar deze drie te noemen.

De prijzen van andere Amerikaanse tarwevariëteiten stegen ook, met harde rode wintertarwe futures in Chicago die de transactielimieten bereikten, en de zomertarwe futures stegen maar liefst 4,5%, waarbij beide variëteiten hun hoogste intraday-prijzen bereikten sinds 2008.

\”Traders verwachten volgens de CME dat de futures op tarwe in de Zwarte Zee gedurende de zomer weer iets lager zullen worden verhandeld, maar de prijzen van futures blijven nog steeds ver boven de historische hoogtepunten, aangezien onzekerheid de grondstoffenmarkten domineert\”, aldus Caleb Silver, hoofdredacteur van Investopedia.