Britten \’meest armzalig\’ in 30 jaar terwijl inflatie stijgt tot niveaus laatst opgetekend tijdens het Thatcher-tijdperk

\"\"

De Britse headline-inflatie bereikte in april 9% en markeert het hoogste niveau in 40 jaar, grotendeels dankzij de stijgende kosten van gas en elektriciteit, waardoor de gemiddelde rekening voor de Britten tot bijna £ 2.000 (US $ 2.484) is gestegen, volgens het Office for National Statistics .

De gemiddelde benzineprijs steeg in april 2022 tot een record van 161,8 pence per liter, vergeleken met 125,5 pence een jaar eerder. Diesel was een andere factor achter de stijging van de consumentenprijsindex van 7% in februari, nadat de gemiddelde kosten aan de pompen een recordhoogte van 176,1 pence per liter hadden bereikt, wat leidde tot een gemiddelde stijging van 31,4% in motorbrandstoffen over de afgelopen 12 maanden.

Ondertussen melden voedselbanken een toename van de vraag naar voedselpakketten, terwijl veel eigenaren van kleine bedrijven zeggen dat een combinatie van hogere belastingen en hogere kosten hen naar de rand van het faillissement heeft gedreven, aldus het rapport.

Bijkomend probleem is het einde van een tijdelijke btw-verlaging voor de horeca van 20% naar 12,5%, aangezien hotels en restaurants zeggen dat ze hun klanten nu noodgedwongen hogere prijzen moeten aanrekenen. Met onvermijdelijk een vertraging van de omzet tot gevolg.

Volgens de door The Guardian aangehaalde Resolution Foundation had de armste 10% van de huishoudens in april te maken met een inflatie van 10,2%, aanzienlijk hoger dan de 8,7% die de top 10% van de verdieners voelde.

De pijn wordt gevoeld in alle sectoren van de industrie en handel, en zet de regering en de centrale bank onder druk om actie te ondernemen.

En natuurlijk draagt ​​een scherpe daling van het pond niet bij aan de importkosten, waarbij het pond sterling inzakte van $ 1,30 vorige maand naar $ 1,24 met een daling tot $ 1,22 vorige week, waardoor het Verenigd Koninkrijk de slechtste presteerder van de G-10 is.

Zodoende is de Misery Index – de index die inflatie en werkloosheid weerspiegelt – ook terug op het niveau van het Thatcher-tijdperk. De Britten zijn met andere woorden in snel tempo aan het verarmen en het ziet er naar uit dat de rest van de wereld zal volgen.