Nieuwe recessie kan werkloosheid fors doen oplopen

\"\"

Economen en senior executives geloven steeds vaker dat een recessie in de VS bijna onvermijdelijk is. De bekende JP Morgan CEO Jamie Dimon schat de kans op 66%. Voormalig CEO van Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, zei dat de kans op een recessie een zeer, zeer hoge risicofactor inhoudt.

Het nieuwe onderzoek van de Universiteit van Michigan naar het vertrouwen bij de consumenten gaf in mei een scherpe daling te zien. Dit was de conclusie van het rapport: \”De beoordeling door de consumenten van hun huidige financiële situatie ten opzichte van een jaar geleden is op het laagste niveau sinds 2013, waarbij 36% van de consumenten hun negatieve beoordeling toeschrijft aan de inflatie.\”

Hoe ziet de volgende recessie eruit? Een combinatie van forse inflatie en oplopende werkloosheid, zo ziet het er naar uit. De consumentenprijsindex (CPI) is de laatste tijd boven de 8% uitgekomen. Door de verkrapping van de toeleveringsketen kan dit cijfer nog stijgen, of op zijn minst op het huidige niveau blijven.

De prijzen voor essentiële zaken zoals benzine en sommige voedingsmiddelen zijn sneller gestegen dan het CPI-gemiddelde. In sommige delen van Amerika zijn de gasprijzen bijna verdubbeld. De graanmarkt worden geconfronteerd met een afsnijding van graan uit Oekraïne, dat een van \’s werelds grootste producenten is. Met uiteraard fors hogere prijzen voor granen tot gevolg.

De bedrijfswinsten in sommige sectoren beginnen te dalen. De meest recente voorbeelden zijn de grote retailers Walmart en Target. Hoge prijzen voor de goederen die ze verkopen, hebben hun marges verlamd. Het management van beide bedrijven waarschuwde dat de uitdaging nog niet voorbij is.

Lage inkomsten leiden meestal tot de noodzaak om de kosten te verlagen. In veel sectoren betekent dat het elimineren van mensen. Uit gegevens van het Bureau of Labor Statistics blijkt dat de werkloosheid landelijk 3,6% is. Andere overheidsgegevens laten zien dat er miljoenen openstaande vacatures zijn die niet zijn invuld. Het heeft een werknemersparadijs gecreëerd. Naarmate werknemers echter hogere lonen eisen, worden de marges bij worstelende bedrijven nog meer gecomprimeerd. Wat geldt voor de Verenigde Staten, geldt mutatis mutandis ook voor Europa. Het risico voor een recessie is ook hier aanwezig.