Een voedsel \’apocalypse\’ zal de Russische energiecrisis doen verbleken

\"\"

Tegenover de vele oproepen op de klimaattop van Dublin vorige week voor meer windenergie en investeringen in andere hernieuwbare energiebronnen in heel Europa om de Russische olie- en gascrisis te bestrijden, stond er slechts één echte melding van de dreiging van de Oekraïense oorlog in verband met de dreigende voedselcrisis. Die dreigt niettemin afschrikwekkende vormen aan te nemen.

Het potentieel voor een \”apocalyptische\” voedselcrisis kwam vorige week uitgebreid aan bod op de voorpagina\’s van de Britse kranten nadat de gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, in het parlement had getuigd dat er een zeer reële crisis aan het ontstaan is als gevolg van stijgende voedselprijzen en gebrek aan leveringen uit de Europese graanschuur in Oekraïne en Rusland.

Bailey werd ronduit bekritiseerd vanwege zijn woordkeuze, maar hij weigerde ook maar één komma van zijn uitspraken in te trekken. Terwijl de impact van de stijgende olie- en gasprijzen al vele maanden voelbaar is, moet de klap van een voedselcrisis echter nog komen. Een voedsel \’apocalypse\’ zal de Russische energiecrisis doen verbleken, aldus Bailey. De centrale bankier is van mening dat het hoog tijd is om ons schrap te zetten. Het is niet vijf voor twaalf om een crisis af te wenden, maar eerder al vijf na twaalf.