Topstrateeg David Roche legt uit waarom Europa waarschijnlijk op een recessie afstevent

Volgens de ervaren strateeg David Roche gaat de wereldeconomie waarschijnlijk een \”oorlogscessie\” in, en de markten onderschatten de duur ervan. Dergelijke situatie ontstaat wanneer markten proberen een vlaag van gelijktijdige economische hindernissen te nemen, waaronder de Russische invasie van Oekraïne, stijgende inflatie, stijgende rentetarieven en verstoring van het aanbod als gevolg van de inspanningen van China om een ​​uitbraak van Covid-19 in te dammen.

In een uitzending van CNBC\’s \”Squawk Box Europe\”, suggereerde Roche, president van Independent Strategy, dat bewijs van de wreedheden die door Russische troepen tegen burgers in Oekraïne zijn begaan elke mogelijkheid van een snelle vredesonderhandelingen met de Russische president Vladimir Poetin zal voorkomen.

Als zodanig is de enige optie van het Westen om een ​​regimewisseling in Rusland na te streven, zei hij, aangezien Poetin in eigen land niet kan uitpakken met een terugtrekking uit Oekraïne zonder een overwinning.

\”Hij gaat de terugtrekking niet inruilen voor een versoepeling van de sancties, dus de sancties blijven van kracht en ik denk dat de implicaties voor Europa zal zijn dat we een recessie zien, omdat de sancties daadwerkelijk zullen toenemen en zich in de richting van een totale energieblokkade bewegen.\” zei Roche.

De EU-landen zijn onlangs een reeks nieuwe sancties tegen Rusland overeengekomen, in het licht van de gemelde gevallen van seksueel geweld en de marteling en executies van burgers, waaronder een volledig embargo op de invoer van Russische kolen. Europa overweegt ook andere aanvullende maatregelen, waaronder een volledig embargo op de invoer van olie, kolen, nucleaire brandstof en gas.

Oekraïense functionarissen hebben gewaarschuwd dat er waarschijnlijk nog meer wreedheden zullen worden ontdekt in steden die zijn heroverd op terugtrekkende Russische soldaten, en Roche betoogde dat investeerders de politiek niet langer van de markten kunnen scheiden.

Roche suggereerde dat het allemaal te veel zal zijn voor de aandelenmarkten om te overwinnen en om verder te kunnen blijven stijgen. Hij voert als extra argument daarbij aan dat de historisch hoge inflatie niet zal dalen naarmate de economische groei vertraagt, zoals gewoonlijk het geval zou zijn in een normale recessie. “In een normale recessie dalen productie en vraag, en de inflatie. In dit soort recessie, een “oorlogscessie”, heb je eigenlijk een output die daalt terwijl de kosten en de inflatie stijgen\’, legde hij uit.

“Je ziet dat in de mismatch op de arbeidsmarkt, je ziet dat in de prijs van grondstoffen, en ik denk dat dat zal blijven doorzetten, dus je wordt geconfronteerd met een heel vreemde situatie waarin centrale banken moeten kiezen tussen hun inflatiedoelstelling en groei.”