De echte \’shock\’ van 2022 moet nog komen en heeft te maken met de Amerikaanse aardgasprijzen

\"\"

De anomalieën en risicovolle gebeurtenissen zijn in 2022 nog lang niet voorbij, met de volgende crisis op de Amerikaanse aardgasmarkt op komst. Dit volgens managing partner Leigh Goehring van Goehring & Rozencwajg Associates.

Nu de markten de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne stilaan onder de knie krijgen, staat de volgende zwarte zwaan al voor de deur.

\”De grote crisis die iedereen de komende zes maanden zal verrassen zal hier in Noord-Amerika starten en dan meer bepaald bij Amerikaanse aardgasprijzen\”, vertelde Goehring. \”Dit zal een echte schok zijn, want ik praat over het uitbreiden van een  crisis die al wereldwijd plaatsvindt op de aardgasmarkt.

De VS zijn het afgelopen jaar volledig immuun geweest voor dit alles. Zelfs vandaag de dag zijn de gasprijzen in Europa en Azië veel hoger dan in de VS, ze liggen rond de $30 per mmbtu versus $8,20 per mmbtu in de VS. Maar dat zal dus niet blijven duren. De VS kan niet veel langer immuun kunnen blijven voor deze crisis, aangezien elke onvoorspelbare gebeurtenis een tekort op de Amerikaanse aardgasmarkt kan veroorzaken, vooral nu de VS de exportniveaus verhogen.

\”Er kan hier in Noord-Amerika een zwarte zwaan opduiken die ervoor zorgt dat de Amerikaanse gasmarkt plotseling van een structureel overschot naar een structureel tekort gaat. Als dat gebeurt, kunnen de Amerikaanse gasprijzen door het plafond vliegen. Ze kunnen verdrievoudigen of mogelijk zelfs verviervoudigen\”, waarschuwde Goehring .

De apathie van beleggers voor dit risico is onbegrijpelijk, zei de managing partner van Goehring & Rozencwajg Associates.

\”Onze modellen suggereren dat de decennialange bescherming tegen internationale prijsschommelingen, die de Noord-Amerikaanse gasmarkt geniet, op het punt staat te veranderen\”, zei hij. \”Een trager dan verwachte schaliegroei zal de Amerikaanse markt voor het eerst in 15 jaar in een structureel tekort duwen. Vrijwel onmiddellijk na de verschuiving zullen de Amerikaanse prijzen convergeren met de wereldwijde gasprijzen. Gezien de huidige internationale gasprijzen van $ 35 per mmbtu, kunnen de prijzen bijna verviervoudigd.\”

De grote verandering in 2022 zijn de exportniveaus. In de afgelopen zes jaar zijn de VS van een kleine speler op de wereldwijde LNG-exportmarkt uitgegroeid tot \’s werelds grootste LNG-exporteur, merkte Goehring op.

\”Er zijn momenteel zes exportfaciliteiten in gebruik en een zevende, de Calcasieu Pass, zal 1,7 bcf/d extra capaciteit toevoegen, waardoor de totale LNG-exportcapaciteit van de VS op 13 bcf/d komt, waarmee zowel Qatar als Australië worden overtroffen, voorheen de twee grootste LNG-exporteurs ter wereld. ,\” hij zei. \”De stijgende schalieproductie heeft de vraag naar LNG-export ver overtroffen. De Amerikaanse aardgasmarkt heeft een structureel overschot behouden, zelfs met een stijgende LNG-export. Dat gaat allemaal veranderen\”, zei Goehring.

Dit kan binnen de komende zes maanden gebeuren als de voorraadniveaus krimpen. De VS gaan een seizoen in van zeer lage voorraden. Als de temperaturen in de zomer hoog zijn, kunnen de VS nog verder achterop raken. \”Dit is precies wat er in de zomer van 2021 in Europa is gebeurd\”, aldus Goehring. \”En als de voorraden ondermaats blijven ten opzichte van waar ze zouden moeten zijn, zal de markt in paniek raken zoals in Europa.\”

Gasprijsstijgingen zouden de Amerikaanse economie hard kunnen raken, aangezien de Federal Reserve wanhopig probeert de inflatie onder controle te houden met zijn renteverhogingen.