Turkse lira zakt weer dieper weg

\"\"

De Turkse lira zakte deze week naar het laagste niveau sinds eind vorig jaar, toen een scherpe daling van de reserves van de centrale bank en haar onorthodoxe monetaire beleid de zwakheid van de munt steeds meer blootlegden te midden van een impasse met de NAVO-bondgenoten van het land.

De lira was dit jaar al de slechtste presteerder in opkomende markten en daalde afgelopen dinsdag met maar liefst 1,5% tot het laagste niveau in vijf maanden. Er is weinig verlichting in zicht, vooral omdat de energiekosten voor Turkije steeds hoger oplopen.

\”De druk op de lira neemt toe\”, zegt Per Hammarlund, hoofdstrateeg voor opkomende markten bij SEB AB in Stockholm. Hij noemde de aanhoudend hoge inflatie, signalen van een vertragende groei in Turkije en zijn belangrijkste handelspartners en een rampzalig verkeerd monetair beleid als de belangrijkste redenen voor de druk op de munt.\”

De marktturbulentie maakte een einde aan een periode van relatieve stabiliteit voor de lira, dankzij interventies van de centrale bank en de introductie van door de staat gesteunde rekeningen die spaarders beschermen tegen zwakte van de lira. Het gevaar is dat de munt nog kwetsbaarder wordt, aangezien de centrale bank unaniem verwacht dat ze de rentetarieven zal handhaven, ondanks het feit dat de inflatie tot het hoogste niveau in twintig jaar is gestegen.

De geopolitiek draagt ​​bij aan het negatieve sentiment, president Recep Tayyip Erdogan heeft zich verzet tegen de verzoeken van Zweden en Finland om lid te worden van de NAVO nadat de Scandinavische landen hadden verzocht om lid te worden als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. De Turkse leider haalde vervolgens uit naar de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die er vorige week bij het Amerikaanse Congres op aandrong om de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Ankara te blokkeren.