Duitsland stapt noodgedwongen af van de energietransitie

\"\"

Duitsland is van plan om haar kolen- en oliegestookte elektriciteitscentrales terug in werking te brengen als Rusland de aardgasleveringen naar de grootste economie van Europa zou stopzetten. Minister van Economische Zaken Robert Habeck presenteerde een nooddecreet dat de regering in staat stelt de faciliteiten terug in werking te zetten in geval van gastekorten.

Duitsland neemt zijn toevlucht tot ingrijpende maatregelen om de lichten aan te houden en zijn enorme industrieparken draaiende te houden en wendt zich dus opnieuw tot vuile brandstoffen, zelfs als dat een toename van de CO2-uitstoot betekent.

“Deze aanvraag voor extra kolengestookte elektriciteitsopwekking gebeurt alleen als er een gastekort is of als er een gastekort dreigt”, aldus het wetsvoorstel.

Het besluit komt op het moment dat de Groenen van Habeck – die deel uitmaakt van de zogenaamde verkeerslichtcoalitie van bondskanselier Olaf Scholz – vervroegd willen stoppen met het gebruik van steenkool voor energieopwekking in 2030. De uitfasering van kolen was aanvankelijk gepland voor acht jaar later.

\”We moeten de uitfasering van kolen in Duitsland hoe dan ook in 2030 voltooien. Dit is belangrijker dan ooit in de huidige crisis\”, aldus het decreet. “Op weg ernaartoe moeten we onze voorzorgsmaatregelen aanscherpen en kolencentrales op korte termijn langer in de reserves houden.”

Duitse nutsbedrijven hebben al toegezegd dat ze indien nodig fabrieken ter beschikking zouden kunnen stellen. Uniper zei dat het maar liefst 3 gigawatt aan kolenstroomopwekking zou kunnen leveren om de leveringszekerheid te versterken, terwijl RWE AG zei dat het aan het bekijken was welke centrales weer konden worden ingeschakeld. Duitsland heeft momenteel 4,3 gigawatt aan kolencentrales en 1,6 gigawatt aan olie-installaties in reserve.