Russische renteverlaging overtreft voorspellingen, rally roebel onderbroken

\"\"

De Russische centrale bank heeft haar derde renteverlaging in iets meer dan een maand doorgevoerd en zei dat de basisrente nog verder kan dalen, een uitspraak waardoor de rally in de roebel een halt werd toegeroepen.

De Bank of Russia verlaagde donderdag haar benchmark naar 11%, van 14% op donderdag tijdens een buitengewone vergadering die ze slechts een dag eerder had aangekondigd. Alle 23 door Bloomberg ondervraagde economen voorspelden een verlaging, de meesten voorspelden een verlaging van twee procentpunten. Het werden er uiteindelijk dus drie.

Na een versoepeling van negen procentpunten sinds april, zei de gouverneur van de centrale bank, Elvira Nabiullina, dat ze nog steeds ruimte ziet voor verdere renteverlagingen op komende vergaderingen. In een verklaring bij het besluit maakten beleidsmakers weinig melding van de koers van de roebel, behalve dat de huidige wisselkoers bijdroeg aan een tragere inflatie.

\”De komende kwartalen zullen niet gemakkelijk zijn\”, zei Nabiullina op een banksectorconferentie, volgens Tass. \”Terwijl de economie zich aanpast, wordt het moeilijk voor bedrijven en burgers.\”

Aangemoedigd door een sneller dan verwachte vertraging van de inflatie na schokken in de vraag, toont het besluit de vastberadenheid van de centrale bank om de zinderende stijging van de roebel in de weg te staan, ook al blijven de kapitaalcontroles de markt verlammen. Met deze laatste renteverlaging is nu bijna alle monetaire verkrapping na de invasie van Oekraïne drie maanden geleden ongedaan gemaakt.