De olieproductie van Rusland is gedaald, maar de inkomsten stijgen tot recordhoogtes

\"\"

De Russische olieproductie is gedaald sinds de invasie van Oekraïne. De Russische producenten van ruwe olie hebben moeite om al hun olie op de markt te brengen – vooral de Europese – en de binnenlandse raffinaderijoverslag daalt ook door een lagere vraag.

Desondanks hebben de stijgende olie- en gasprijzen geleid tot recordhoge olie- en gasinkomsten voor Rusland.

De grootste Russische olieproducent, Rosneft, is ook de grootste verliezer wat betreft de daling van de olieproductie, aangezien het bedrijf zijn olie in het buitenland niet meer aan de straatstenen kwijt kan.

Rosneft – dat onder leiding staat van een oude bondgenoot van Vladimir Poetin, Igor Sechin – lijdt onder een combinatie van lagere export, minder raffinage in het binnenland en de uittocht van westerse oliemaatschappijen uit gezamenlijke projecten in Rusland na de invasie van Poetin in Oekraïne.

Rusland beweert dat het is begonnen met het herstellen van de verloren productie van de afgelopen twee maanden en dat het een bestemming voor zijn olie vindt buiten Europa.

Toch denken analisten dat de Russische olieproductie in de tweede helft van 2022 3 miljoen vaten per dag (bpd) zou kunnen verliezen, en die productie zal naar verwachting jarenlang worden beïnvloed door de sancties die zijn grootste markt, Europa, oplegt. Sommige bronnen die sinds de invasie van Oekraïne eind februari zijn stilgelegd, worden mogelijk nooit meer terug in gebruik genomen om olie te produceren, waardoor een deel van Ruslands reserveproductiecapaciteit permanent wordt uitgehold, zeggen analisten.

Midden mei was de Russische olieproductie 830.000 vaten per dag lager dan in februari. Rosneft, de grootste producent en de beste raffinaderij in Rusland, was verantwoordelijk voor 560.000 bpd van deze daling, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Energie, samengesteld en berekend door Bloomberg.

Bovendien is het aandeel van Rosnefts leeggelopen putten gestegen van 17% van alle putten aan het begin van het jaar tot maar liefst 30% in april. Niet-actieve putten in Bashneft, de dochtermaatschappij van Rosneft, waren in april goed voor in total 55% van alle bestaande putten in Bashneft.