Japanse staalreus waarschuwt voor verdere prijsstijgingen

De grootste staalproducent van Japan heeft gewaarschuwd dat het meer prijsstijgingen zal doorvoeren, wat een zware klap betekent voor autofabrikanten en voor de machine-industrie die al worstelen met stijgende kosten.

Nippon Steel Corp. zal de scherpe kostenstijgingen voor inputs zoals ijzererts en cokeskolen \”snel en eerlijk\” moeten doorberekenen, zei Takahiro Mori, executive vice-president van de grootste staalproducent van Japan vorige week in een interview. \”Anders wordt onze winst gedrukt en dreigen we zelfs onder de nullijn te belanden.\”

Nippon Steel en de staalproductie-eenheid van zijn binnenlandse branchegenoot JFE Holdings Inc. hebben het afgelopen jaar de prijzen al opgetrokken tot recordniveaus, dit nadat de prijzen van grondstoffen fors zijn gestegen. Een wereldwijde stijging van de grondstoffenprijzen heeft de binnenlandse staalproducenten ook in staat gesteld om betere voorwaarden te verkrijgen voor de contractprijzen die zijn overeengekomen door middel van onderhandelingen met klanten. Dat geldt ook voor de autofabrikanten die zich doorgaans in een betere onderhandelingspositie bevinden.

De Japanse bedrijven voelen nu al de pijn van het stijgende staal en andere materialen in een land dat alles importeert, van ijzererts tot ruwe olie. Autofabrikant Toyota Motor Corp., een van Nippon\’s belangrijkste klanten, heeft gewaarschuwd dat \”ongekende\” stijgingen van de grondstofkosten zullen wegen op zijn winst, aangezien het een daling van de bedrijfswinst voor het lopende jaar voorspelt. Mitsubishi Heavy Industries Ltd., Sony Group Corp., Hitachi Ltd. behoren ook tot de belangrijkste klanten van Nippon.

Mori zei dat het niet onredelijk is om hogere prijzen te vragen van binnenlandse productieklanten, van wie velen hun producten buiten Japan verzenden en profiteren van de scherpe daling van de yen. Terwijl de zwakkere valuta het duurder maakt om grondstoffen te importeren, maakt het in Japan gemaakte producten concurrerend op overzeese markten.