De lucht ontsnapt steeds sneller uit de huizenbubbel

\"\"

De Fed is nog maar net begonnen met het verhogen van de rente, maar de lucht sijpelt al uit de huizenbubbel in de Verenigde Staten. De verkoop van nieuwe eengezinswoningen daalde met 16,6% vanaf maart en daalde met 26,9% op jaarbasis. De verkoop van nieuwe woningen daalde tot het laagste niveau sinds de lockdown in april 2020. De verkoop van nieuwe woningen wordt vaak gezien als een leidende indicator voor de toestand op de totale woningmarkt.

De onverkochte voorraad nieuwe woningen steeg met 34.000 eenheden wat een historische sprong op maandbasis betekent. Er waren 440.000 onverkochte nieuwe woningen (seizoengecorrigeerd), het hoogste niveau sinds mei 2008 toen de huizencrisis op het hoogtepunt was.

De grootste daling in de verkoop van nieuwe huizen vond plaats in de prijsklasse van minder dan $ 400.000, wat aangeeft dat hoge prijzen en stijgende hypotheekrentes de middenklasse Amerikanen uit de huizenmarkt duwen. Zij kunnen dus geen huizen meer kopen.

Huizenkopers worstelen met stijgende hypotheekrentes, waardoor de hoge huizenprijzen nog veel moeilijker zijn om mee om te gaan. En met elke stijging van de hypotheekrente en met elke stijging van de huizenprijzen, verlaten hele groepen potentiële kopers de markt en stort het verkoopvolume in.”

Uit gegevens van de Mortgage Bankers Association (MBA) voor april 2022 blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een nieuw huis met 10,6% is gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Vergeleken met maart 2022 daalden de aanvragen met 14%.

De Federal Reserve blies deze huizenbubbel op toen ze de rentetarieven kunstmatig onderdrukte en voor miljarden dollars aan door hypotheken gedekte waardepapieren kocht. Nu heeft de centrale bank de zeepbel doorgeprikt door de rente zo lichtjes te laten stijgen. Maar laat u niet in slaap wiegen: wat er in de VS gebeurt, staat ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan te gebeuren.