Vechten de Oekraïense troepen inderdaad als leeuwen, of is het allemaal window dressing?

\"\"

In verbluffend artikel erkent The Washington Post catastrofale omstandigheden en een instortend moreel van de frontlinietroepen van Oekraïne. Dat is een heel ander geluid dan de wereld de afgelopen maanden te horen kreeg.

Nu de Russische oorlog in Oekraïne in zijn vierde maand is, werden de gebruikers van de reguliere media tot dusver getrakteerd op schijnbaar eindeloze krantenkoppen en analyses van de uitgebreide militaire verliezen van Rusland. Tegelijkertijd leken de Oekraïense troepen de neiging te hebben om te vechten als leeuwen. Hun slagkracht en heldhaftigheid bereikte bijna legendarische proporties, waarbij tot dusverre geen openbare informatie werd gegeven over slachtoffers bij de Oekraïense troepen, over tegenslagen en nederlagen en over verlies van uitrusting.

Maar voor het eerst komt The Washington Post naar buiten met een verrassend negatieve beoordeling van hoe de door de VS gesteunde en uitgeruste Oekraïense troepen zich feitelijk opstellen. WaPo-correspondent en auteur van het nieuwe rapport Sudarsan Raghavan zette het beeld dat de Oekraïense leiders een beeld van militaire onkwetsbaarheid hebben opgehangen op losse schroeven. Maar de commandanten te velde bieden een realistischer beeld van de oorlog, waar kansarme vrijwilligers beschrijven dat ze in de steek gelaten worden door hun opperbevel, waarbij hun een zekere dood aan het front te wachten staat.

Het verbluffende WaPo-rapport signaleert vrijwilligersgroepen van mannen die voorheen oliebrontechnici waren, verkopers waren of andere gewone banen hadden. Boeren werden die naar de frontlinieposities in het zuiden en oosten werden gestuurd, hoewel ze dachten dat hun inbreng beperkt zou blijven tot eenvoudige beveiligingsposten in veel minder gevaarlijke omgevingen zoals Lviv.

\”We schoten 30 kogels af en toen zeiden onze officieren: \’Je kunt er niet meer krijgen; de kogels zijn gewoon te duur\’\”, beschreef een vrijwilliger. Op die manier is het gewoon onmogelijk om een oorlog te winnen.