De \’sterke economie\’ is van voorbijgaande aard, maar de inflatie is dat niet

\"\"

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell houdt vol dat de centrale bank de inflatie succesvol kan bestrijden omdat de economie sterk is. Ook President Joe Biden blijft ons vertellen dat de economie sterk is. De ‘talking heads’ op CNBC en andere media houden vol dat de onderliggende economie sterk is. In een recente podcast sprak Peter Schiff over de economie en wat blijkt? Die is niet zo sterk is als ze ons willen goed geloven.

We kregen vorige week twee winstwaarschuwingen van formaat in de retailsector. Zowel Walmart als Target rapporteerden hogere inkomsten, maar veel lager dan voorspelde winsten. Hogere kosten vraten die hogere inkomsten op.

Het nieuws was een een-tweetje, met de Walmart-cijfers als eerste. Schiff zei dat het beleggers eraan herinnerde hoe erg de situatie is en hoe het spook van de recessie steeds harder met de kettingen rammelt.

Meer zelfs, hij denkt dat we al in een recessie zitten. We laten Schiff even aan het woord: “Ik denk dat iedereen die dit weigert te accepteren in ontkenning leeft, of het nu gaat om wishful thinking of cognitieve dissonantie of wat het ook moge zijn. Maar ik denk dat er overweldigend bewijs is dat de recessie al is begonnen.”

Target zei dat de reden voor zijn grote miskleum op het vlak van de resultaten de stijgende kosten waren als gevolg van inflatie.

\”Gedurende het kwartaal werden we geconfronteerd met onverwacht hoge kosten, veroorzaakt door een aantal factoren, wat resulteerde in een winstgevendheid die ver onder onze verwachtingen bleef en ver beneden waar we hadden verwacht te werken in de afgelopen maanden\”, zo kon het kwartaalbericht kort samengevat worden.

Om het simpel te stellen: de Target-klanten hadden niet genoeg geld meer over nadat ze hadden betaald voor levensnoodzakelijke benodigdheden. De aankoop van duurdere items met een duur prijskaartje werd dus geschrapt. Met alle gevolgen van dien.