Elon Musk voor president van de VS?

\"\"

\”Faillissementen hangen bij bosjes in de lucht, we moeten ons schrap zetten\”: De boodschap die Elon Musk de wereld inzond, laat aan duidelijkheid niets te wensen over: de economie in de Verenigde Staten moet zich voorbereiden op een bruusk ontwaken. Het tijdperk van het ongebreideld goed nieuws ligt achter ons.

Je kunt zeggen wat je wilt over de zakelijke praktijken van Elon Musk bij Tesla in het afgelopen decennium, maar hij lijkt over profetische gaven te beschikken als het gaat om zijn kijk op de macro economie.

Musk zei vorige week op Twitter dat hij denkt dat het niet zo slecht zou zijn voor de VS om in een recessie te gaan omdat sommige faillissementen nu eenmaal moeten gebeuren\”. Zaak is om zombiebedrijven, bedrijven die kunstmatig in leven worden gehouden, uit het economisch landschap te weren, zo lazen we in de New York Post. We weten niet zeker of Musk een paar jaar geleden hetzelfde zou hebben gevoeld toen Tesla naar verluidt op de rand van faillissement stond, maar die dagen zijn duidelijk voorbij.

Musk besprak de economie op de sociale media en zei dat de Verenigde Staten toe zijn aan een bruusk ontwaken en dat thuiswerken Amerikanen lui heeft gemaakt. De CEO van Tesla stak zijn nek echter wel erg ver uit. Toen hij werd gevraagd of hij dacht dat er een recessie op komst was, klonk het antwoord: \”Ja, maar dit is eigenlijk een goede zaak. Het regent al te lang geld op dwazen. Sommige faillissementen moeten nu eenmaal gebeuren. Bovendien hebben alle thuisblijvers in de Covid periode het idee opgevat dat je niet echt hard hoeft te werken”, zo vervolgde hij.

\”Bedrijven die inherent een negatieve cashflow zijn (dwz waardevernietigers zijn) moeten nu eenmaal sterven, zodat ze stoppen met het consumeren van hulpbronnen.\”

Je kunt het ironisch noemen dat het bedrijf van Musk een paar jaar geleden waarschijnlijk in een recessie zou zijn weggevaagd, maar voorlopig lijkt de oprichter van Tesla veel meer verstand te hebben van economie dan de Amerikaanse regering Washington en dan de Fed.

In dit tempo, tussen het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting en het begrijpen hoe een vrije markt zou moeten werken, kan Musk net zo goed de volgende stap zetten en proberen president te worden…