Russische centrale bank verwacht sterke toename van de vraag naar goud

\"\"

De Russische centrale bank verwacht meer vraag naar goud en andere valuta-alternatieven voor de Amerikaanse dollar en de euro. Centrale banken, vooral die in Azië en het Midden-Oosten, zullen hun strategieën voor deviezenreserves met betrekking tot de Amerikaanse dollar en de euro heroverwegen vanwege de recente invoering van financiële sancties door het Westen, aldus de Russische centrale bank.

Rusland werd een reeks financiële beperkingen opgelegd na de invasie van Oekraïne op 24 februari, waaronder limieten voor de reserves van de Russische centrale bank, wat resulteerde in de bevriezing van ongeveer de helft van Ruslands $ 642 miljard aan reserves.

Rusland verwacht dat andere centrale banken, vooral die in Azië en het Midden-Oosten, meer goud zullen kopen en kiezen voor valuta\’s zoals de Chinese yuan ten nadele van de Amerikaanse dollar en de euro.

\”Je zou een toename van de vraag naar goud kunnen verwachten en een afname van de rol van de Amerikaanse dollar en de euro als reserves\”, zei de Russische centrale bank in een rapport over financiële stabiliteit. “Volgens de World Gold Council is de wereldwijde vraag naar goud in het eerste kwartaal van 2022 op jaarbasis met 34% gestegen. Tegen de achtergrond van deze wereldwijde veranderingen zijn perioden van verhoogde volatiliteit op de wereldmarkten mogelijk, wat zal bijdragen aan de rentegroei.\”

De stap naar activa zoals goud is allemaal te wijten aan de sancties van het Westen tegen Rusland en de geruchten over het mogelijk beslag leggen op de bevroren delen van de Russische reserves, aldus de Russische centrale bank. \”Een van de resultaten van de opgelegde sanctiebeperkingen voor de valutamarkt was een toename van de trend om te zoeken naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar en de euro\”, zei de centrale bank, wijzend naar onder andere de Chinese yuan. De Russische centrale bank voegde eraan toe dat ze zelfs zou kunnen overwegen om negatieve rentetarieven in te voeren op bankdeposito\’s in dollars en euro\’s.