Stijgende olieprijzen kunnen de wereld in een recessie duwen: geen economie kan groeien zonder energie – Bank of America

\"\"

De oliemarkt zet zijn meedogenloze klim verder en duwde gisteren door tot binnen een haarbreedte van $ 115 per vat. De energiemarkt wordt nog steeds gedomineerd door problemen met de toeleveringsketen als gevolg van de voortdurende invasie van Oekraïne door Rusland.

Vanwege het conflict kondigden Europese leiders verdere sancties aan tegen Rusland, waarbij ze zeiden dat de Russische olie-invoer tegen het einde van het jaar met 90% zou verminderd worden. Of dat streefdoel gerealiseerd kan worden, moet uiteraard nog afgewacht worden.

Veel economen hebben gewaarschuwd dat stijgende energieprijzen, die de inflatiedruk tot ongekende hoogten opdrijven, de dreiging van een recessie hebben doen toenemen. In een rapport van afgelopen vrijdag heeft Francisco Blanch, hoofd van het wereldwijde grondstoffen- en derivatenonderzoek bij Bank of America Securities, zijn stem aan het gesprek toegevoegd door te zeggen dat er een groeiend risico is op een door grondstoffen veroorzaakte recessie zoals in de jaren 80 die de olieprijzen naar een nieuw record kan katapulteren.

\”Kan de wereldeconomie blijven groeien met een krapper wordende olievoorraden? Onze schattingen suggereren dat de wereld een totale verstoring van ongeveer 2 miljoen b/d van Russische olie aankan zonder een wereldwijde recessie te riskeren\”, zei hij in zijn laatste marktrapport.

Voor de invasie merkte Blanch op dat Rusland ongeveer 8 miljoen vaten olie per dag exporteerde. Dat zijn er dus veel meer dan die 2 miljoen.

\”Voor volgend jaar denken we dat de vraag naar olie het pre-Covid-niveau zou kunnen benaderen, maar alleen als de Russische productie in de buurt van 10 miljoen b/d blijft en de OPEC+-voorraden toenemen. Met ons Brent-doel van $ 120/bbl geloven we dat een scherpe stijging van de olieprijs een oliecrisis zoals in de jaren 80 zou kunnen veroorzaken en Brent ruim boven de $150/vat kunnen brengen\”, zei hij.