Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen geeft toe dat ze de inflatie verkeerd inschatte

\"\"

\”Ik denk dat ik het destijds bij het verkeerde eind had over het pad dat de inflatie zou volgen\”, zei Yellen dinsdag tegen CNN. \”Zoals ik al zei, zijn er onverwachte en grote schokken in de economie geweest die de energie- en voedselprijzen hebben opgedreven en de leveringsknelpunten hebben opgedreven die onze economie zwaar hebben getroffen, wat ik destijds niet volledig begreep, maar dat ik nu volledig erken.\” De Amerikaanse minister van Financiën beantwoordde een kritische vraag over het bagatelliseren van de inflatiezorgen gedurende het afgelopen jaar.

Yellen behoorde tot de belangrijkste functionarissen die beweerden dat inflatie van voorbijgaande aard was en een gevolg van de openstelling van de wereldeconomie na de COVID-19-pandemie.

\”De schokken zetten de economie nog steeds onder druk, maar inflatie is momenteel de grootste zorg voor president Biden\”, zei Yellen. \”We kunnen verdere schokken niet uitsluiten.\”

De Amerikaanse minister van Financiën wees op nieuwe schokken die de inflatie verergeren, waaronder de Russische invasie van Oekraïne en het nul-COVID-beleid van China.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verduidelijkte later de opmerkingen van Yellen en vertelde CNN dat er schokken in de economie zijn geweest die de inflatiedruk hebben verergerd en die 18 maanden geleden met de beste wil van de wereld niet kon worden voorzien.

De opmerkingen van Yellen kwamen op dezelfde dag dat de Amerikaanse president Joe Biden om een ​​ontmoeting vroeg met Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, waar Yellen zich ook bij aansloot.

\”Ik heb vandaag een ontmoeting met de voorzitter en met secretaris Yellen om mijn topprioriteit te bespreken, en dat is het aanpakken van inflatie\”, zei Biden. in een verklaring voorafgaand aan de vergadering.