Centrale banken groeilanden kopen steeds meer goud om VS-dollar te ontwijken

\"\"

Hoewel stijgende reële rentetarieven een uitdagende omgeving voor de goudmarkt blijven creëren, zien de analisten van Société Générale enig potentieel voor het gele metaal als een belangrijke diversificatiefactor voor de centrale banken.

De Franse bank kijkt specifiek naar de niet-OESO-centrale banken, aangezien sommige landen willen diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar.

De rol van de Amerikaanse dollar als \’s werelds reservevaluta staat centraal sinds de Russische invasie van Oekraïne. Als reactie op het conflict hebben de Amerikaanse en westerse bondgenoten aanzienlijke economische sancties tegen Rusland toegepast, waardoor de Amerikaanse dollar een extra duwtje in de rug heeft gekregen.

De analisten zeiden dat centrale banken in ontwikkelde westerse landen al aanzienlijke goudreserves hebben. Ze merkten bijvoorbeeld op dat de goudvoorraad van Banco de Portugal meer dan 72% van de buitenlandse reserves van deze centrale bank vertegenwoordigde.

Daarentegen merkte SocGen op dat de centrale banken van opkomende markten gemiddeld ongeveer 3% van hun reserves in goud aanhouden.

\”De huidige bevriezing van een aantal van de Russische centrale bankreserves benadrukt de risico\’s die inherent zijn aan sommige in USD gebaseerde posities, waaronder staatsobligaties, in een context waarin de meeste centrale banken de wens hebben uitgesproken om hun activa-allocaties te \’de-dollariseren\’. Uitgangspunt is dat een aantal niet-OESO-landen hun goudvoorraad hebben vergroot, maar aanzienlijk onderbelegd blijven in vergelijking met het gemiddelde van de OESO-landen\”, aldus de analisten.

In zijn nieuwste multi-asset portefeuillestrategie beveelt SocGen een allocatie van 5% naar goud aan.