Fysieke markt betere barometer voor evolutie goudprijs dan futuresmarkten, goud is ondergewaardeerd

\"\"

Daniel Pavilonis, Senior Commodities Broker bij RJO Futures, merkt op dat de verkopen van edelmetalen beter aansluiten bij het huidige marktsentiment dan de huidige goudprijs zoals die wordt vastgelegd op de futuresmarkten.

Hij voegde eraan toe dat de termijnmarkt momenteel te nauw verbonden is met de rentetarieven die naar verwachting in de loop van het jaar zullen blijven stijgen. De Federal Reserve heeft aangegeven dat het de komende twee vergaderingen de rente telkens met 50 basispunten wil verhogen. De markten vrezen echter drie bewegingen van 50 basispunten.

Hoewel de markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank het monetaire beleid agressief zal aanscherpen, zei Pavilonis dat hij niet denkt dat de rentetarieven veel hoger kunnen gaan vanwege de enorme dubbele tekorten die de Amerikaanse regering heeft opgestapeld. Het afbetalingen van de schulden wordt een moeilijke zaak in een omgeving van hogere rentevoeten.

\”De goudfutures worden afgetopt door de stijgende rente, maar spaarders trekken zich daar niets van aan en kopen op grote schaal fysiek goud om wat \’echt geld\’ achter de hand te hebben,\” zei hij.

Pavilonis voegde eraan toe dat hij uiteindelijk optimistisch is over het goud, aangezien er een solide vraag is naar het edelmetaal. Hij zei dat hij goud als ondergewaardeerd beschouwt, gegeven het feit dat de inflatie hardnekkig zal blijven tot minstens 2022.

Terwijl de vraag naar goud in mei stevig was, was de interesse van beleggers in zilver relatief lauw. De Amerikaanse Munt verkocht vorige maand 850.000 ounces zilver, ongewijzigd ten opzichte van april.

De munt heeft geen verkoopgegevens voor zilver in mei 2021. De zilververkoop is met 58% gedaald vergeleken met het vijfjaarlijks gemiddelde tussen 2015 en 2019.

Streible merkte op dat de fysieke vraag naar zilver nauw verbonden is met de prijszetting. Hij voegde eraan toe dat als de zilverprijs onder $21 per ounce zou dalen, hij zou verwachten dat de vraag naar het edelmetaal zal toenemen.

Er is een perfecte storm aan het brouwen in de wereldeconomie die weegt op de zilvermarkt. Het edelmetaal heeft het moeilijk nu de rente stijgt. Tegelijkertijd heeft de angst voor een vertraging van de wereldwijde groei de belangstelling van de industrie voor zilver doen afnemen.