Centrale banken van ontwikkelingslanden kunnen het voortouw nemen in de vraag naar goud.

\"\"

\”De huidige bevriezing van een aantal van de Russische centrale bankreserves benadrukt de risico\’s die inherent zijn aan sommige in USD gebaseerde posities, waaronder schatkistpapier (lees: staatsobligaties) in een context waarin de meeste centrale banken de wens hebben uitgesproken om hun activa-allocaties te \’de-dollariseren\’. Uitgangspunt is dat niet-OESO-landen hun goudvoorraad hebben vergroot, maar aanzienlijk onderbelegd blijven in vergelijking met OESO-landen\”, zo schreven de analisten van Société Générale in een rapport.

\”Als onze redenering klopt en niet-OESO-centrale banken hun goudvoorraad verhogen met, laten we zeggen, 5% – in theorie zouden ze veel hoger kunnen gaan gezien hun huidige zeer lage weging ten opzichte van centrale banken van de OESO – dat zou het equivalent zijn van 475 ton goud.\”

Moe Zulfiqar, onderzoeksanalist bij Lombardi Financial, zei dat de groeiende vraag van de kant van de centrale banken de belangrijkste motor zou kunnen zijn om de goudprijs naar $ 3.000 per ounce te duwen.

\”Centrale banken hebben goud nodig nu de wereld meer gepolariseerd raakt en de toenemende onzekerheid over de slagkracht van de fiat valuta\’s. Het gele metaal heeft een geschiedenis van het behouden van rijkdom in tijden van valutadevaluatie en crisis. Centrale banken weten dit maar al te goed. Ze hebben veel valuta’s in hun reserves en zullen veel goud nodig hebben om zich in te dekken tegen de komende volatiliteit\”, zei Zulfiqar.